Въвеждането на нови, прогресивни форми и методи на обучение в

...
</TD
>Въвеждането на нови, прогресивни форми и методи на обучение в
Коментари Харесай

Президентът присъства на 60-годишнината от основаването на бургаския университет Проф. д-р Асен Златаров

Въвеждането на нови, прогресивни форми и способи на образование в образованието, разгръщането на научноизследователската активност и създаването на научни артикули, които съставляват все по-голям интерес за вложителите, са от основно значене за развиването на българската стопанска система. Toва съобщи президентът в приветствието си към гостите на тържествения концерт в Държавната опера – Бургас във връзка 60-годишнината от основаването на университета " Проф. доктор Асен Златаров “, оповестиха от прессекретариата на президента. Честването се организира под патронажа на президента.

В наличието на представителите на академичното управление на висшето учебно заведение, преподаватели, докторанти и студенти президентът уточни, че университетът " Проф. доктор Асен Златаров “ е съумял да се утвърди през годините освен като районно, а и като значимо просветително средище с национално значение. Авторитетът на университета през днешния ден е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката и изследователското дело и на високите упоритости за развиване на качествено висше обучение.

" Създаден във времето, когато в България се разгръщаше интензивна промишленост, трупаше се теоретичен капитал, създателите на университета надалеч надвишиха замисъла на неговото основаване “, посочи. По думите му през годините, настойчиво и безрезервно, университетът е дал обучение на хиляди изобретателни и висококвалифицирани инженери, технолози, икономически ръководите за значими за района на Бургас браншове в нефто-химическата индустрия, тежкото машиностроене, само че е и разгърнал значими посоки в региона на публичните науки. Държавният глава поздрави висшето учебно заведение и за развиването на специалности от стратегическо значение за бъдещето в региона на екологията, устойчивото ръководство на водните екосистеми, на морските и речни запаси. През 2019 година в университета е основан единственият към този миг факултет по медицина на територията на Югоизточна България, уточни президентът Радев и добави, че без дейно опазване на здравето не може да бъде изпълнена нито една стратегически национална цел.

България има потребност от гения, силата и всеотдайността на младежите, на които се пада достойнството да правят по този начин нужната промяна на нашата стопанска система към производства с висока добавена стойност, да извършат прехода към зелена, кръгова стопанска система и цифровизация, да изградят солидарно и духовно богато общество, което е залог за развиването ни като нация, посочи. Президентът уточни още, че сега в Европа се задвижва доста бездънен и мощен преход за връщане към нуждата от развита добивна, преработвателна индустрия, тежка промишленост, лични енергийни източници, което ще отвори пред университета нови вероятности за развиване.

Президентът Радев удостои висшето учебно заведение с плакет “Св. св. Кирил и Методий ". Държавният глава връчи оценката на ректора на университета проф. доктор Христо Бозов и пожела нови върхове в научно-образователната и просветната дейност

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР