В специалната за нас 2024-та година, когато Общински институт Старинен

...
</TD
>В специалната за нас 2024-та година, когато Общински институт Старинен
Коментари Харесай

Откриване на Късноантична сграда Ирини и отбелязване на третата годишнина на Епископската базилика на Филипопол

В специфичната за нас 2024-та година, когато Общински институт " Старинен Пловдив “ отбелязва 55 години от основаването си, Ви каним да отпразнуваме дружно 18 април – Международния ден за запазване на паметниците на културата.

Заповядайте на формалното разкриване на Късноантична постройка " Ирини “ и отбелязването на третата годишнина на Посетителския център на Епископската базилика на Филипопол.

Програма | 18 април 2024 година

– 16.00 – 17.30 ч. | Среща-разговор в Епископската базилика на Филипопол

Добре пристигнали сте да се срещнете с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, взели участие в огромния план за изследване, реституция и експониране на Епископската базилика на Филипопол.

Те ще споделят по какъв начин седемгодишната реализация на плана се трансформира от фантазия в действителност, обединявайки напъните на фондация " Америка за България “, Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български компании от Пловдив и страната, експертни екипи в разнообразни посоки и стотици доброволци.

Резултатът е един съвременен посетителски център и пространство за събития и просветителни действия, който през днешния ден разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред гости от целия свят.

– 18.00 ч. – 18.30 | Официално разкриване на Късноантична постройка " Ирини “  – част от сериен обект " Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия “, вписан в Индикативната листа на Република България в ЮНЕСКО през 2018 година дружно с Епископската базилика на Филипопол и Малка базилика на Филипопол.

Очакваме Ви! Входът е свободен!

– Късноантична постройка " Ирини “ от Филипопол

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична постройка " Ирини “ – през днешния ден експонирани in situ (на място) в тъй наречените подлез " Археологически “, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при избавителни археологически изследвания през 1983 – 1984 година по отношение на реконструкцията на тогавашния бул. " Георги Димитров “ (днес " Цар Борис III Обединител “) и построяването на колектор и подлезно оборудване.

След привършване на археологическото изследване на обекта е осъществена огромна акция за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на постройка " Ирини “ е обособена като независима зала, с цел да се обезпечат нужните условия за предпазване и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за съществена артерия на подлеза, а пространствата от античните здания около тях са приспособени са потребление като магазини.

В интервала 2003 – 2004 година мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата поддръжка на Посланическия фонд за запазване на културно завещание на Държавния департамент на Съединени американски щати.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР