В духа на двойния юбилей за Капана Фест и Базар

...
</TD
>В духа на двойния юбилей за Капана Фест и Базар
Коментари Харесай

Пловдив показва на какво е способен с две уникални изложения на Капана фест, изненадите тепърва предстоят

В духа на двойния празник за Капана Фест и Базар Капана, уредниците ще предложат нова идея, която да подчертае разликите сред фестивала и базара като независими събития с обща идея - да подтикват и развиват креативните промишлености в града и страната.

Началото на месец май дава обещание да бъде изпълнено с доста позитивни страсти, музика, занаяти и изкуства. Почти редом ще се проведат Великденски базар Капана (от 1 до 6 май), а няколко дни по-късно стартира и Капана Фест (9 до 12 май). 

Двете събития за първи път се организират едно след друго с концепцията да сътвори една наситена с положителни страсти атмосфера в Пловдив през празничните дни. Новата идея цели да показва разликата и хубостта по настрана на фестивала и базара и е част от визията за развиване на Капана Фест по случай десетата годишнина, която събитието ще чества през 2025 година. 

Създателят на фестивала Никола Сивков изясни, че тържествата по случай първия празник за Капана Фест стартират още от тази година, защото концепцията за фестивала се ражда през 2014 година, с пилотно събитие, проведено от него и екипа му, носещо името " Капана Звучи “. 

" Капана Звучи “ беше непринуденото началото на концепцията, която година по-късно се трансформира в Капана Фест. Събитието, провело се през есента на 2014 година сподели, че Пловдив има потребност от сходен формат фестивали, които да обединят в себе си всички аспекти на културата и изкуството, като ги интегрират в градската среда “, изяснява Сивков и издава, че с екипа му към този момент възнамеряват най-мащабното издание на Капана Фест през 2025 година, което ще бъде още по-богато на изненади.

Тазгодишният фестивал дава обещание на пловдивчани ексцентрично представена  музикална стратегия със сериозен акцент върху сцената и връзките сред хората и културните дейци. За задачата Капана Фест подава ръка към някои от най-големите фестивални и концертни уредници в страната, с цел да сътвори едно ненадейно партньорство, което да съкрати дистанцията и да спомогне за по-добра връзка сред културните оператори в страната.

Със лични музикални и артистични стратегии в Капана Фест ще се включат Virginia Records, 6 Fest, Sofia Live Fest, Opera Open, Good Friday Ent и WAM events. Организаторите издават, че по този начин желаят да основат една нова фестивална идея и да обединят редица свои сътрудници в общата идея – с цел да предложат най-хубавото прекарване на публиката и да дадат образец за положително взаимоотношение.

Освен това ще бъде обособена и специфична Social Art Stage зона (и по време на Великденския базар, и по време на Капана Фест), която ще даде късмет на сцена да се изявят както одобрени актьори в акустични формати, по този начин и млади гении и училищен планове от Пловдив и страната.

Разбира се, неделима част от Капана Фест 2024 ще бъде и представянето на артистични изложения и значими за град Пловдив обществени и публични дела. Както постоянно, екипът зад събитието дава обещание да разположи и вълнуващи арт съоръжения и да сътвори страхотна украса на фестивалната зона.

Предвидено е също и обособяването на детска зона, включваща уъркшоп за най-малките, детски кътове и площадки за игри. Капана Фест ще продължи да оставя своето завещание и отпечатък върху градската среда, както в едноименния квартал, по този начин и върху фестивалната зона до площад Централен.

Организаторите издават, че с изключение на пролетното издание от 9 до 12 май, в проектите им влиза и есенно събитие, което все още е с пилотни дати от 09 до 13 октомври, което е и още едно мигане към историята на Капана Фест, който в първите си години стана прочут тъкмо с това, че се организираше да пъти годишно. 12 и 13 септември пък ще са датите, в които се навършват тъкмо 10 години от пилотното издание " Капана Звучи “, като за тогава също ще има доста музикални изненади на сцената " Ядрото “ в едноименния креативен квартал.

Великденски базар " Капана “ стартира на 1 май, а местоположението е добре известна – мостовото оборудване над ул. " Гладстон “ (до площад Централен), и ще продължи до 6 май. Пролетния Капана Фест пък стартира два дни по-късно – на 9 май, на същото място.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР