Уникални научноизследователски лаборатории отвориха врати в новия Център за върхови

...
</TD
>Уникални научноизследователски лаборатории отвориха врати в новия Център за върхови
Коментари Харесай

Уникални научноизследователски лаборатории отвориха врати в Русенския университет Ангел Кънчев

Уникални научноизследователски лаборатории отвориха порти в новия Център за върхови достижения на Русенския университет  " Ангел Кънчев ", оповестиха от образователното заведение. На церемонията участваха посетители от партньорски обществени, бизнес, неправителствени и университетски организации. Те пожелаха триумф и проучвателен порив на учените в търсенията им на новаторски решения на житейски провокации в изискванията на световна цифрова промяна.

Свръх модерната база, без аналог в страната, е финансирана с европейски средства по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ и е един от петте детайла в състава на разпределена изследователска инфраструктура по план " Университети за Наука, Информатика и Технологии в е­-обществото “ (УНИТе).

В рамките на този план се построяват свързани проучвателен обекти на територията, както на Русенския университет, по този начин и на останалите сътрудници в лицето на Софийски университет " Св. Климент Охридски “, Технически университет – София, Бургаски университет " Проф. Асен Златаров “ и Шуменски университет " Епископ Константин Преславски “, чиито представители също участваха на откриването.

В състава на Центърa за върхови достижения към Русенския университет има пет високотехнологични лаборатории с друга специализация. Лабораторията по " Дигитализация и 3D сканиране “ дава услуги и реализира проучвания в областта на актуалните 3D технологии по цифровизация и основаване на тримерно цифрово наличие. Тя разполага с набор от седем 3D скенера, посредством които учените могат да основават висококачествени 3D модели на съществуващи обекти. Оборудването разрешава да се сканира всичко – от обекти с размера на монета до обекти с размера на постройката на Русенския университет. Оборудвано е и пространство за цифрово фото и видео снимане с фонова система, както и с няколко безпилотни летателни апарати, които се употребяват за въздушно снимане. Тези запаси разрешават да се основават 3D модели на цели архитектурни комплекси и археологически разкопки.

Лабораторията по " 3D планиране и моделиране " ще създава нови подходи и способи за компютърно моделиране. Уникалните благоприятни условия на тази лаборатория са свързани със системата за кинематично снимане, която разрешава да се създадат цифрови модели на разнообразни дейности и процеси като да вземем за пример национални танци и традиции или други детайли на нематериалното културно завещание, хореографии, спортни съчетания и снимане на динамични процеси и придвижвания на всевъзможни тела.

Физическото възпроизвеждане и репликиране на основаните 3D модели е приоритет на лабораторията по " 3D прототипиране и репликиране на обекти ". Тя разполага с извънредно прецизни 3D принтери, които имат опция да възпроизвеждат медицински модели, да се употребяват за щемпел на хирургически водачи, шини, импланти, зъбни отливки, протези и други

В лабораторията действат и няколко индустриални 3D принтера, които разрешават репликиране и прототипиране на модели от разнообразни инженерни материали, високотемпературни сплави и медицински композитни материали в това число и основаването на дребни модели от въглерод, полипропилен, гума и разнообразни метали. Възможностите на лабораторията са допълнени с съоръжение за точно лазерно изрязване и гравиране. Това дава опция на учените от Русенския университет освен да основават и тестват новаторски процеси и артикули, само че и да притеглят сътрудници за развойна активност, с които взаимно да осъществят планове в поддръжка на бизнеса или да създават комплицирани и характерни инженерни задачи за елементи и модели отвън всеобщите решения и приложения.

В лабораториите по " Добавена и смесена действителност " и " Сериозни игри и симулации " изследователският екип на Русенския университет и неговите сътрудници ще осъществят научни проучвания и опити в сферите на добавената, смесената и виртуалната действителност, холограмните технологии, както и в региона на човеко-машинните взаимоотношения и роботиката.

Новооткритият Център за върхови достижения на университета разполага и със семинарна зала с потенциал 30 души, офис пространства и зала с професионална система за осъществяване на видеоконференции.

Реализацията на лабораторния комплекс в Русе, който е част от националната и европейската пътна карта на научноизследователската инфраструктура, е поредна стъпка в реализирането на визията на Русенския университет да утвърждава позициите си на интернационално приета и значима за районното развиване академична институция, която обезпечава конкурентните преимущества за локалните стопански системи в Дунавския район.

Сред гостите на събитието беше и заместител регионалният шеф Георги Георгиев.

" През последните години Русенският университет направи редица нововъведения в областта на образованието и високите технологии. Така управлението на образователното заведение за следващ път потвърди, че водещ приоритет пред него е даването на " зелена улица “ на младите гении да разпростират капацитета си и да усвояват нови умения, които ги трансформират във водещи експерти в страната, отговарящи на условията на обществото и най-много на Европейския съюз “, сподели Георгиев в обръщението си към ректора учен Христо Белоев.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР