Център за профилактика, диагностика и лечение на рак на дебелото

...
</TD
>Център за профилактика, диагностика и лечение на рак на дебелото
Коментари Харесай

Софиямед разкрива Център за профилактика, диагностика и лечение на рак на дебелото черво

Център за профилактика, диагностика и лекуване на рак на дебелото черво към този момент действа на територията на медицински комплекс  " Софиямед “. Той предлага на българските пациенти опция за модерна диагностика и лекуване на рака на дебелото черво, както и неговата профилактика и следене след извършеното лекуване.

" С навлизането на методите за ранна диагностика, колоректалният карцином може да бъде лечим както в ранен етап, по този начин и при напреднало заболяване. Сблъсъкът с диагнозата е предизвикателство както за пациента, по този начин и за неговите близки. Поради тази причина нашият екип от гастроентеролози, хирурзи, онколози и лъчетерапевти посредством своя интердисциплинарен метод, предлага най-подходящите за всеки пациент модерни благоприятни условия за профилактика, диагностика, лекуване, следене и психическа поддръжка на пациентите “,  коментира екипът на Центъра, ръководен от доктор Пламен Петров – гастроентеролог с над 30г. опит и шеф на Отделението в лечебното заведение. 

Колоректалният карцином е социалнозначимо заболяване, дължащо се на поява и развиване на туморни кафези, произлизащи от стената на дебелото черво. Той е четвъртият по периодичност израстък и на трето място като причина за гибел от онкологично заболяване в международен мащаб и у нас. Фамилността, затлъстяването, заседналият метод на живот, потреблението на червени меса, алкохолът и тютюнопушенето се считат за съществени фактори, свързани с по-голяма периодичност на болестта. Симптоматиката е разнообразна и варираща от елементарно неглижиращи се и неспецифични признаци като нарушен дефекационен темп, отичане на корема, обща изнемощялост, намаляване на тегло и липса на вкус до съществени и животозастрашаващи – чревна непроходимост и солидно кървене.

" Диагностиката в Центъра се реализира чрез модерна инсталация за образна диагностика за реализиране на компютърно томографско и ядрено-магнитно проучване, ендоехография -нов способ за точно локализиране на ниски ректални тумори по отношение на аналните сфинктери, както и посредством долна ендоскопия (колоноскопия), която е златен стандарт в диагностиката и дава опция за ранно разкриване на предраковите положения (полипи на дебелото черво, възпалителни чревни заболявания) и туморите на дебелото черво. Незаменима част от диагностиката е определянето на личен проект на лекуване и разискването на всеки съответен случай със профилирана онкологична комисия или така наречен Туморен ръб “, разяснява доктор Петров. 

Спец иалистът прецизира, че оперативното лекуване на рака на дебелото черво заема централна роля. Подходът при всеки пациент е самостоятелен и зависи от местоположението на тумора, неговия етап, съпътстващите болести на пациента и други При тумори на правото черво се организира предоперативно лъчелечение, постоянно в композиция с химиотерапия. Дори след извършено оперативно лекуване, ракови кафези могат да останат в организма на човек, което покачва риска от завръщане на онкологичното заболяване (рецидив). За да се понижи този риск, се организират следоперативна (наречена още адювантна) химиотерапия, а при тумори на правото черво и лъчетерапия, които имат незаменими преимущества. В профилирания Център се реализира и лекуване при метастатично заболяване, засягащо дебелото черво.

След привършване на дейното лекуване, пациентите остават под динамичното наблюдаване на интердисциплинарния екип от експерти, а цялата активност на Центъра е подкрепена от дейната работа на медицинския екип и пациентите, от клиничен психолог.

Съвременните рекомендации за профилактика на болестта са за годишни проби за окултно (скрито) кървене и стандартна колоноскопия един път на 10 години, стартирайки от 45 годишна възраст.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР