Специализиран семинар с участието на стажант-лекари от Медицински университет -

...
</TD
>Специализиран семинар с участието на стажант-лекари от Медицински университет -
Коментари Харесай

Млади лекари с важно обучение в УМБАЛ Свети Георги

Специализиран семинар с присъединяване на стажант-лекари от Медицински университет - Пловдив се организира в заседателната зала на Втора клиника по хирургия към УМБАЛ “Свети Георги ". Темите, които бяха показани, засягаха признаците на медиастинит, клиничната картина на болестта, диагностицирането и лекуването на острото или хроничното инфектиране на тъканите в средностението.

Обучителният курс на младите медици включва поредност от лекции и практическа част край леглото на болния, при която правят лекарски операции и следят общото му положение.

Семинарът бе воден от гл.ас. Неджат Али в наличието на ръководителя на катедра " Специална хирургия “ проф. доктор Ангел Учиков, дмн.

В създадената по тематиката презентация гл. ас. Али напомни, че медиастинумът е пространството сред двата бели дроба и че в средостението се разполагат хранопроводът, трахеята, огромните бронхи, сърцето, плеврата и лимфните възли. И защото са свързани между тях от рехава съединителна тъкан, това благоприятства развиването и разпространяването на възпалителните процеси.

" Ако не се диагностицира в точния момент и не стартира неотложно лекуване, може да се стигне до летален излаз. При изострен медиастинит смъртността е 35%, а в хирургията при над 4% към този момент приказваме за висока смъртност “, разясни проф. Учиков и още един път регистрира, че факторът време е извънредно значим. Какви са аргументите за болестта, какъв брой бързо може да се стигне до сепсис и кое е съответното лекуване бяха част от въпросите, които сложиха стажант-лекарите.

Проф. Учиков уточни, че най-честите аргументи за развиване на изострен медиастинит са пострадване на хранопровода, на трахеята или огромните бронхи, при възпалителни процеси на органите в средностението и в региона на главата и шията. Той показа със стажант-лекарите разнородни и забавни случаи, които е срещал в дългогодишната си процедура.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР