Село Ковачевица е разположено в Западните Родопи и може би

...
</TD
>Село Ковачевица е разположено в Западните Родопи и може би
Коментари Харесай

Част е от архитектурния резерват Ковачевица, това родопско село вдъхнови над 20 филма, интересно е на кого принадлежи?

Село Ковачевица е ситуирано в Западните Родопи и може би е най-красивото и картинно село в тази част на планината. Селото е красиво пресечно от дребната река Канина, носеща другояче много плашещото още име " Кървавата река ". Ковачевица е учредено като село вследствие на бягството на българско население от опитите да бъде принудително помохамеданчено през 16-ти и 17-ти век, когато България е под турско иго. Бягайки от гонещите ги турци, доста от българите намират заслон точно в планината.

Днес село Ковачевица очарова освен с красивата природа, която го заобикаля, само че и с добре непокътнатите къщи, разказващи за метода на живот на старите българи. Всяка къща е на няколко етажа и е красиво украсена с цветя, а покривите на множеството къщи са покрити с тикли /традиционни каменни плочи, които са употребявани преди време вместо сегашните керемиди/. Разхождайки се из селото ще може да се насладите освен на красивите къщи, само че и на една локална забележителност – църквата " Св. Никола ". Храмът датира от средата на 19-ти век, въпреки и да е дострояван при започване на идващия 20-ти век. Изграждането и дострояването е осъществявано с пари на локалните поданици.

Благодарение на добре непокътнатите си къщи, селото е архитектурен резерват. Интересно е да се означи, че хубостта на Ковачевица е въодушевила голям брой режисьори, като броят на сниманите тук филми е над 20.

Ковачевица се намира на малко над 200 км. разстояние от София. За да стигнете до селото от София, би трябвало да карате по основния път към Благоевград и по-късно да следвате пътя към Разлог-Банско-Добринище. След Добринище би трябвало да се оглеждате за табели за с. Огняново/Лещен, а оттова към този момент и за последната спирка на вашето пътешестване.

Селото е обвързвано освен с красиви възрожденски къщи и красива природа, само че и с забавна легенда- старите хора описват, че в Ковачевица в никакъв случай не е стъпвал османски крайник. Факт е, че тук няма джамия, което за региона на Родопите е " необичайно ".

Селото е обвързвано освен с красиви възрожденски къщи и красива природа, само че и с забавна легенда- старите хора описват, че в Ковачевица в никакъв случай не е стъпвал османски крайник. Факт е, че тук няма джамия, което за региона на Родопите е " необичайно ".

Още пред 2021 година се появи информация, че цялото село е благосъстоятелност на.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР