С ритуал по поднасяне на венци и цветя в Русе

...
</TD
>С ритуал по поднасяне на венци и цветя в Русе
Коментари Харесай

131-та годишнина от смъртта на Баба Тонка бе почетена с ритуал по поднасяне на венци и цветя

С обред по поднасяне на венци и цветя в Русе бе почетена 131-ата годишнина от гибелта на Баба Тонка Обретенова. Церемонията беше проведена от Община Русе, а на нея участва и заместител регионалният шеф Георги Георгиев.

" Мястото, на което сме се събрали, е знак на копнежа на всеки русенец към свободата и устрема му към независима държавност. Това е по този начин, тъй като величието на Тонка Обретенова и значимостта на нейното дело се открояват от ден на ден в наши дни, защото въпросите по отношение на правилата, фантазиите и морала стават все по-актуални в динамичното ни всекидневие “, сподели в обръщението си Георгиев. Според него тя е оня образец, който потвърждава, че същинското семейство изисква старания и фактически съумява със силата на своята майчина обич и религия в свободата да възпита четирима герои, заяви Областна администрация - Русе.

" Тази елементарна жена не е правила чудеса, тя просто е изпълнила дълга си непретенциозно и смирено. Нейните мъжество и безрезервност в името на Отечеството не престават и в този момент да ни ориентират в това какъв брой е значимо да отстояваме независимостта си и да бъдем поредни в този развой, да не се предаваме и да помним, че всяка битка има смисъл и тази битка се предава и завещава от генерации на генерации “, добави заместител регионалният шеф и акцентира, че Тонка Обретенова вечно ще остане в историческата памет като човек с безсънен разум, положително сърце и непреклонност пред провокациите на времето. По неговите думи тя е измежду тези хора, потвърдили смисъла на просветеността и доблестта за триумфа на всяко общество.

От своя страна кметът уточни, че Баба Тонка остава в историята на България и в нашето схващане като облик на майката, дала най-милото за свободата на България – другата ни майка. " Ние като русенци би трябвало да почитаме подвига ѝ и да знаем, че тя е измежду главните знаци на нашия град “, показа кметът Милков и уточни, че би трябвало да бъдем горди нейни следовници. Той означи, че би трябвало да се запитаме действително какво всеки от нас е подготвен да даде от всекидневието си за свободата и независимостта. Не на последно място кметът пожела всеки да носи парченце от нейната мощ.

Ренета Рошкева, която е организатор в Регионалния исторически музей описа редица малко познати обстоятелства за живота на Тонка Обретенова. Тя я дефинира като именита българска майка и героиня. " Тонка Обретенова е една персона, която по обичаен метод е изпълнявала своята роля на майка, само че по нетрадиционен метод се е държала като такава. С нейните си действия тя съумява да наложи един модел на държание, който доста се отличава от това, което другите майки могат да възпроизведат в своето всекидневие “, сподели Рошкева и уточни, че тя е почтена за почитание, тъй като на първо място е съумяла да преодолее желанието на всяка една майка да запази живота на своите деца.

" Знаейки какво следва и какво би могло да стане, тя е прежалила своите деца в името на българската независимост “, съобщи Рошкева. Тя сподели също, че русенци можем да се похвалим с същинско място наизуст, обвързвано с дамите. " Това е доста рядко в нашата история, а ние имаме с какво да се гордеем. Баба Тонка заслужава нашето внимание и почитание с нейната роля на майка и общественичка, възпитала почтени жители на към този момент освободена България “, безапелационна бе Рошкева.

В събитието участваха още Общинският духов оркестър и 13-и гвардейски училищен отряд. Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия свещеник Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Епископ Макарий уточни, че Баба Тонка е една родолюбива майка и точно нейната безрезервност е това, което я съхранява жива в родовата ни памет. 

В събитието се включи и петокласникът Христо Костов от СУ " Христо Ботев “, който извърши стихотворението " Аз съм българче “. Водещ на церемонията беше артистът от Драматичния спектакъл Венцислав Петков. В самодейността се включиха и десетки възпитаници от града и района. Сред формалните посетители на събитието бяха още ръководителят на Общинския съвет учен Христо Белоев, ректорът на Русенския университет " Ангел Кънчев “ проф. доктор Пламен Кангалов, заместник-кметът Енчо Енчев, шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Пламен Първанов, заместник-директорът комисар Дими Иванов, както и началникът на Охранителна полиция комисар Димитър Вачков, шефът на Регионалния исторически музей проф. доктор Николай Ненов, а също и редица представители на локалната и държавната власт.

Тонка Обретенова е родена през 1812 година в село Червен, Русенско. Включва се в проведената националноосвободителна битка. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице е на Васил Левски. Нейният дом е несъмнено леговище и учредителен център на революционните дейци. В битката се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови вземат участие в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, включва се и в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е в четата на Стоил челник в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета, а сестра ѝ Анастасия е омъжена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите " Записки по българските въстания “ черпим информация за личността и революционното дело на Баба Тонка.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР