Рая Маркова, Йоанна Кръстева и Николай Пенчев са предложенията на

...
</TD
>Рая Маркова, Йоанна Кръстева и Николай Пенчев са предложенията на
Коментари Харесай

Област Русе с три предложения за Съвета на децата

Рая Маркова, Йоанна Кръстева и Николай Пенчев са предложенията на област Русе за членове на Съвета на децата към Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/. Това стана ясно от провело се през днешния ден съвещание на особено образувана за задачата комисия от регионалния шеф на Русе Анатоли Станев. Заседанието бе водено от заместител регионалния шеф Детелина Ачева, която уточни, че мнението на младежите би трябвало да бъде чуто. " Младите имат доста нови хрумвания и нашата задача е да ги подкрепим при тяхната реализация. Радвам се да се срещам с дейни и стимулирани хора. Благодарение на тях гражданското общество ще продължи да се развива “, показа още Ачева, представена от " Дарик ". 

Рая Маркова е 16-годишна и е ученичка в МГ " Баба Тонка “. Тя е взела участие в редица планове, като измежду тях е опцията за генериране на електрическа сила от тон. Преди това тя е била част от екип, който е основал биоразградима опаковка, от която може да поникне растение. Наскоро е била определена и за " Президент за един ден “. " Ако съм член на Съвета, то ще трансформира настройката на хората към нас, децата, по този начин и към нашите хрумвания и цели. Това, че не сме толкоз възрастни не значи, че не сме способени да взимаме верните решения и да можем да изричаме мнението си свободно. Потенциални сме да променим България и общността за по-добро, стига единствено да бъдем разбрани “, написа Рая в своето мотивационно писмо. 

 

Йоанна Кръстева е на 13 години и учи в ОУ " Любен Каравелов “. Участвала е в редица събития, като множеството от тях са със мощна обществена ангажираност. Сред тях е и състезанието за афиш на тематика " Заедно да спасим децата и Русе от дрогата “, където печели второ място. Тя е от тези младежи, за които може да се каже, че имат ясна позиция по тематиките, които вълнуват всички подрастващи. " Ще работя взаимно с другите деца в региона, като разменям познания и хрумвания, които да доближат до локални и държавни институции. Вслушвам се в мнението на другите, само че и не отстъпвам позицията си, постоянно когато съм сигурна в нея “, споделя Йоанна. Мотото, което следва Йоанна е " Никога не се отхвърлям “. В свободното си време тя обича да танцува. 

Николай Пенчев е на 16 години и е възпитаник в Професионалната гимназия по туризъм " Иван П. Павлов “. Той също постоянно взе участие в голям брой просветителни начинания, като към този момент може да се похвали с това, че е наставник в Детската лятна академия " В чудния свят на растенията “. Сред водещите му цели, в случай че бъде определен за член на Съвета на децата, ще бъдат обезпечаването на равни права сред поколенията и другите хора, в това число тези в неравностойно състояние, както и битката с деградацията на полезностите. Той има изобретателно мислене, положителен и търпелив е. Успешно работи в екип и има голям брой разнообразни занимания. " Държа на фамилията, почитам традициите и йерархията. Ценя престижите, имам полза в региона на биоразнообразието на флората и фауната “, сподели Николай. 

Комисията бе формирана от представители на Областната администрация, Регионалното ръководство на образованието, Регионалната дирекция за обществено подкрепяне, Регионалната здравна ревизия, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, както и от шефа на Държавен куклен спектакъл – Русе Теменуга Хараланова и представител на медиите. 

Припомняме, че Съветът на децата е съвещателен орган към ръководителя на Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/ и от 2003-а работи в осъществяване на главните правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. Един от тези правила е присъединяване на децата в личното им развиване и протекция – не като обект, а като фактор. Целта на този Съвет е възстановяване на механизма за детско присъединяване на национално равнище посредством гарантиране на необятна представителност на децата и ангажиране на органите на локалното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса в популяризирането и подбора на претендентите.

Съставът на Съвета на децата се образува от по един представител на всички 28 административни области, като има и 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили интернационална протекция в България.

През есента се чака да стане ясно кои деца от страната влизат в Съвета.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР