Ръководството на Областна администрация – Русе изпрати съболезнователен адрес до

...
</TD
>Ръководството на Областна администрация – Русе изпрати съболезнователен адрес до
Коментари Харесай

ОА-Русе: Със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост, Неофит беше вдъхновител и достоен пример за редица поколения

Ръководството на Областна администрация – Русе изпрати съболезнователен адрес до Светия синод на Българската православна черква във връзка кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит. " Той ще остане в нашата памет като персона, която въплъщаваше най-високите духовни добродетели “, се споделя в написаното от управлението на Областна администрация – Русе.

" Със своето надълбоко великодушие, невзискателност и мъдрост той беше подстрекател и заслужен образец за редица генерации. Нека следваме неговите завещания – да бъдем смирени, да вършим положително и да бъдем търпеливи между тях “, добавя от своя страна заместител регионалният шеф Георги Георгиев.

" Прекланям се пред волята, проникновението и благочестието, с които Негово Светейшество ръководеше Българската православна черква и способства за укрепването на християнските полезности и добродетели в нашето общество “, написа още Георгиев. От своя страна регионалният шеф Данаил Ковачев насочва зов още веднъж да си спомним за приноса на Негово Светейшество в региона на духовното извисяване на българската нация и да благодарим за всичко, което той е направил за нашия град и епархия.

Припомняме, че светското име на патриарх е Симеон Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 година в София. Учи в Софийската духовна семинария, а след това става студент в Духовната академия в София. Замонашва се в Троянския манастир през 1975 година и приема името. През 1989 година става ректор на Духовната академия, а през 1991 и 1992 година – пръв декан на Богословския факултет на Софийския университет, възобновен по същото време. По-късно е и основен секретар на Светия синод. През 1994 година е определен за Доростолски и Червенски митрополит. От 2001 година, след делене на епархиите, той става митрополит на Русенската епархия. е определен за български патриарх на 24 февруари 2013 година, по време на Патриаршеския изборен църковен събор в София.

На 5 ноември 2015 година Негово Светейшество патриарх е почетен от Президента на Република България Росен Плевнелиев с медал " Стара планина “ първа степен за извънредно огромните му заслуги към България. Преди това през 2010 година, когато е към момента митрополит на Русенската епархия бива почетен от Президента на Република България с медал " Св. Кирил и Методий “ – огърлие " за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски “, за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-годишнина “. Той е притежател и на званието " лекар хонорис идея “ на Софийския университет /СУ/ " Св. Климент Охридски “, което му е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет. Патриарх бе притежател и на още редица почетни оценки от страната и чужбина.

Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе показват своята тъга от загубата на Негово Светейшество: " Бог да го елементарни и упокои в селенията на праведните! Вечна и блажена да пребъде паметта му! “

Днес от 11.00 часа в катедралния храм " Света Троица “ в Русе ще бъде отслужен трисагий за блаженопочившия български патриарх. На него ще участва и заместител регионалният шеф Георги Георгиев.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР