Приключи гласуването за нов ректор на Пловдивския университет Паисий

...
</TD
> Приключи гласуването за нов ректор на Пловдивския университет Паисий
Коментари Харесай

Пловдивският университет си има нов ректор, старият е

Приключи гласуването за нов ректор на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “. Изборът бе сред трима претенденти, защото по време на полемиките не постъпиха нови оферти, нито бе изработен самоотвод.

Преди старта на гласуването тримата претенденти показаха съществени акценти от своите предизборни платформи.

Първа пред делегатите на Общото заседание приказва доцент доктор Теодора Филипова - учител в Юридическия факултет, като единствената жена измежду претендентите за ректор. 

Ако бъда определена, ще последвам честни и транспарантни управнически практики и три съществени цели – поддържане и повишение мотивацията на преподавателите, основаване на първокласен учебен артикул и висок авторитет на ПУ в страната и чужбина, сподели тя. Като акцент от предизборната си платформа доцент Филипова посочи воденето на консервативна финансова политика с фокус върху заплати, база, планове и просвета, усъвършенстване на административните звена на университета и обезпечаване на резистентен финансов запас, в това число и посредством публично-частно партньорство. По думите й би трябвало да бъдат преразгледани и обновени и всички вътрешни правилници, с цел да не се позволяват привилегировани структури, корупционни практики и спор на ползи.  

Доц. доктор Теодора Филипова е магистър по Българска лингвистика и по  Право на ПУ " Паисий Хилендарски “. От 1998 година е учител по " Трудово и осигурително право “ в Юридическия факултет на висшето учебно заведение, като от 2007 година има частна адвокатска процедура. Била е докторант по трудово право и публично обезпечаване в Института за правни науки към Българска академия на науките. Защитава дисертация през 2009 година на тематика: " Действие на груповия трудов контракт ". 

Избирана е за зам.-декан на ЮФ в мандата на проф. доктор Венцислав Стоянов. Участвала е в правенето на мнения от катедра " Гражданскоправни науки " по сложени от Върховен касационен съд въпроси, свързани с постановяване на тълкувателни решения по проблеми на трудовото правосъдие. 

ПУ " Паисий Хилендарски “ да построи нови университетски вектори, като основава човешки капитал с висока добавена стойност, очерта като акцент в мандатната си стратегия от 14 точки доцент доктор Атанас Владиков от Факултета по стопански и обществени науки. Като приказва за новите действителности пред университета, той акцентира, че за него най-важното е пловдивското висше учебно заведение да се трансформира в различим бранд в страната и в чужбина. 

Доц. доктор Атанас Владиков е ученик на висшето учебно заведение и към този момент 17 години преподава във ФИСН. Магистър е по " Бизнес администрация " на Университета на Централна Оклахома - Съединени американски щати, има магистърска степен и по " Бизнес администрация " и бакалавърска степен по " Международни стопански връзки " от ПУ " П. Хилендарски ". Придобива докторската си степен по стопанска система през 2013 година в Университета за национално и международно стопанство. 

Към сегашния миг той е единственият специалист в България, който има 2 специализации - в Международния обучителен център в Торино, Италия, и на Международната организация по труда  в Женева, Швейцария. Член е на Съюз на икономистите в България. Участвал е в създаването и реализирането на разнообразни проучвателен, просветителни и бизнес планове с обществено, частно и смесено финансиране в региона на европейската и интернационалната стопанска система, данъчното облагане, плановото и капиталовото консултиране и др. 

Определям първата си кандидатура през 2019 година като наивно-доверчива, а в този момент като осъзнато смела, съобщи проф. доктор Румен Младенов, доскорошен ректор на висшето учебно заведение и претендент за втори мандат за интервала 2023-2027 година В програмата си за ръководство на университета за идващите 4 години той залага на надграждане на постигнатото и реализиране на стабилно развиване на висшето учебно заведение в Пловдив. 

Като акцент в предизборната си стратегия проф. Младенов посочи три съществени цели – да продължи да работи за развиване на научната активност в посока реализация на резултатите от научните проучвания и комерсиализация на продуктите, получени от тази активност, да се основат механизми за привличане и задържане на млади преподаватели, както и да се поемат публични задължения с национална значителност. 

Досегашният ректор и претендент за нов мандат проф. доктор Румен Младенов е професор в професионално направление " Биологически науки “. Преподавател е по ботаника, систематика на растенията и микология в ПУ " Паисий Хилендарски “, по фармацевтична ботаника в Медицинския лицей и Фармацевтичния факултет на Медицинския университет – Пловдив. Изследванията му са в региона на алгологията, токсикологията и фитохимията. Има над 120 изявления в наши и интернационалните списания. Автор е на 3 управления за извършения по " Систематика на водорасли и гъби “, " Систематика на растения и гъби “, " Биологичен разбор и екологична оценка на видовете повърхностни води в България “, на един учебник по " Фикология “ и на 2 учебника по " Фармацевтична ботаника “. 

Зад гърба си проф. Младенов има богат административен опит – с изключение на като ректор на второто по величина висше учебно заведение в България, 4 години е бил началник на катедра, 4 години - заместник-декан, 8 години - декан на Биологическия факултет в ПУ " Паисий Хилендарски “, както и 20 години - член на Академичния съвет на университета. 

Общото заседание на ПУ " Паисий Хилендарски “ стартира своята работа през днешния ден следобед с регистрирани 457 делегати от общо 525 членове с право на глас. 

С мнозинство от 420 гласа Общото заседание избра доцент доктор Мария Стоянова за ръководител на Оценка за съвместимост за идващите 4 години. Гласувалите за заместник- ръководител – проф. д.м.н. Манчо Манев, са 429 делегати. 

В последна сметка за ректор на университета с мандат за идващите 4 години бе определен проф. доктор Румен Младенов. Преизбирането му стана с 355 гласа.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР