През последните 3-4 години Пловдив се превърна в строителна площадка.

...
</TD
>През последните 3-4 години Пловдив се превърна в строителна площадка.
Коментари Харесай

Пловдив се превърна в голяма строителна площадка! Брокер обясни защо много софиянци и бургазлии си купуват имоти тук

През последните 3-4 години Пловдив се трансформира в строителна площадка. Пандемията от ковид освен не забави строителния развой, само че даже частично го форсира. Изникнаха няколко огромни жилищни здания към река Марица. Тракия също се застроява интензивно. В стадий на градеж за още няколко жилищни комплекса.

" Собствениците, които неотдавна са придобили парцел и не го отдават чартърен, не се тормозят от обстоятелството, че ще заплащат налог и други разноски за интервал от примерно 3 до 5 години. Голяма част от проектите на хората са без сериозна логичност и план и постоянно купуват за предпазване на пари “, споделя Христо Хаджиев, шеф на " Ейч Ейч Пропърти ", за уеб страницата imot.bg.

Миграцията от по-малки към по-големи градове продължава, без значение, че по време на пандемията се наблюдаваше противоположния развой. Интересно по отношение на Пловдив е, че градът притегля поданици на София, Бургас и Стара Загора, а освен от Хасково, Кърджали и по-малки градове.

" Тази наклонност е нова и я следим през последната една година. Основните аргументи, които карат хората да сменят София и Бургас с Пловдив е, че последният е по-спокоен град, само че в това време разполага с улеснения и е добре развъртян. Също по този начин е значимо да отбележим, че физическото разстояние от София до Пловдив не е огромно “, прецизира Хаджиев.

Що се отнася до мигриращите от Бургас към Пловдив, измежду главните фактори за това е, че на морето имаме 3-4 месеца работа, а в Пловдив тя е целогодишно.

Развитието на икономическите зони към Пловдив са главен привлекателен център. Голяма част от купувачите на жилища са привлечени от тях.

" Няма точна статистика, само че според мен " Тракия икономическа зона " генерира най-малко към 25-30% от купувачите на жилища. Самите вложители на зоната работят в жилищния бранш и се получава затворен кръг “, прецизира Хаджиев.

На пазара могат да се очертаят 4 вида играчи.

" Играч №1 – купува, съхранява парите и чака примерно 5 години, след което продава.

Играч №2 – купува парцел, чака да се увеличи цената 100-200 EUR/кв.м. Идва момента, преценя и продава. С готовите пари купува два или три парцела. Чака избран интервал от време – от 3 до 8 месеца и продава.

Играч №3 – естествени потребности. Живее в по-малко жилище, фамилията се усилва. Отива в банката, тегли заем, продава остарялото жилище и с парите плащаме част от заема.

Играч №4 – този, който бяга от града и купува към града за себе си и фамилията си ", добави специалистът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР