През август трябва да бъде готова една полоса във военното

...
</TD
>През август трябва да бъде готова една полоса във военното
Коментари Харесай

Министър не назова името на фирма, представила фактура за 10 милиона

През август би трябвало да бъде подготвена една полоса във военното летище Граф Игнатиево, стана ясно при инспекцията на министъра на защитата в авиобазата, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Ето още от изказването:

" Самолет F-16 блок 70 беше избран за главен военен аероплан на българските Военновъздушни сили още през декември 2018 година, а договорът беше подписан август 2019 година, напомни министърът. От 2019 до 2022 година няма открита строителна площадка.

Първата строителна площадка беше открита през октомври 2022 година. Към момента има подписани 36 контракта - те са подписани през интервала 2020-2022 година, като два от тях са подписани 2022 година. Всички контракти са с непосредствено възлагане и със 100% предплатено заплащане. Т. е. раздадените предплатено суми са от порядъка на 202 милиона лв.. 

През 2019 година беше коментирано, че сумата, която е нужна, с цел да се трансформира инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево, ще е към и над 300 милиона. До момента има подписани контракти за 202 милиона. 

Октомври 2022 година са открити 16 строителни площадки. Тези 3 години няма по какъв начин да бъдат наваксани за три месеца. Въпреки всичко, Министерство на защитата поставя невероятни старания тези периоди да бъдат съкратени. Надяваме се до края на 2024 година авиобаза Граф Игнатиево да има документ от американска страна, с цел да може да одобри самолетите F-16. 

Много проблеми има - следва откриването на още 21 строителни площадки, четири от които ще бъдат открити до края на този месец. Виждате с какви темпове се работи - октомври 16, в този момент - още 4 февруари месец и останалите 17 би трябвало да бъдат до май месец открити. Имаме девет обекта, за които предстоят публични поръчки и по-късно да се открие строителна площадка, с цел да може да продължим по-нататък с построяването на авиобазата. 

Споменах, че 3 площадки са открити служебно, без наличието на изпълнителя. Това най-вероятно ще докара до преустановяване на контракта за тези три строителни площадки, за тези три обекта. Само един образец ще дам: предоставен контракт през 2020 година за 300 000 лв. предплатено платени 100%. Сметката, която беше показана от компанията след проектирането, е 10 милиона. Няма кой да разпише подобен контракт при изискване, че са 300 000 заложени, дадени предплатено и в този момент са към този момент 10 милиона, с цел да бъде изпълнен този план. Там сигурно вървим към преустановяване на контракта. 

Това, което направи Министерство на защитата за времето от август 2022 до момента - създадохме нужната организация, това беше най-важното. Създадохме работната група, срещнах се през днешния ден с ръководителя полк. Методиев. Работната група работи отлично, събира се ежеседмично в авиобаза Граф Игнатиево, имат срещи с безусловно всички компании, разясняват осъществяването, забавянето, наблюдават за линейните графици.

Линейният график няма нищо общо с графика за цялостната подготовка на летището. Линейният график е за всяка строителна площадка по настрана. Там закъснение след откриването няма. Забавянето е стартирането на процесите. Надявам се това закъснение да бъде обезщетено. Дали ще успее настоящето служебно държавно управление? Не, няма да успее. Най-вероятно идващото постоянно държавно управление би трябвало да продължи със същите темпове, които ние ще им завещаем, да работят, с цел да преодолеят всички тези дефицити. 

Другото, което успяхме да създадем, е, че процедурите, които откриваме, ние търсим конкурентност. Не търсим присъединяване единствено на една компания, търсим конкурентност и опция за най-ниските цени. Другото което е, залагаме 30% предплатено заплащане, а не 100% предплатено заплащане. С банкова гаранция, е нашето виждане. Да, Закон за обществените поръчки разрешава и с банкова гаранция, и със застрахователна лавица. Не постоянно обаче застрахователните полици покриват сумата, която е получена предплатено. Имаме такива случаи, не тук съответно.

Основната активност, която прави Министерството на защитата, е надзор и следене на процесите, и ускорение на проектирането на всички обекти и възлагането на публични поръчки ", съобщи Стоянов.

Министърът отхвърли да заяви името на компанията, която е показала фактура за 10 милиона. Възлагането е по процедура инженеринг, включваща планиране и строителство. " При такива изходни условия, заложени в началото, упованието е било, че ще коства 300 000 лв.. В реалност смяната в изходните условия е довело до оскъпяване на цената и се е стигнало до 10 милиона. Тези поръчки ще бъдат прекъснати, ще бъдат оповестени нови и ще се възложат на други компании " - добави той. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР