Представители на Камарата и Съюза на архитектите в България обсъдиха

...
</TD
>Представители на Камарата и Съюза на архитектите в България обсъдиха
Коментари Харесай

Костадин Палазов: Операта на Пловдив може да има нов дом

Представители на Камарата и Съюза на архитектите в България разискаха опциите за нова постройка на Държавна пера – Пловдив, по време на полемика, отдадена на постройките за просвета в града. Форумът бе проведен от претендента за кмет на втория по величина град у нас от Българска социалистическа партия арх. Костадин Палазов.

" Въпросът за постройка на Операта в Пловдив от дълго време занимава всички ни и години наред се търси място за нейното ситуиране “, акцентира арх. Костадин Палазов.

В началото на срещата домакинът подсети в ретроспективен порядък местата, които са били предлагани за задачата в последните години. Освен концепциите и плановете по поречието на река Марица, на територията на Панаира, наоколо до Колодрума и двата разновидността със събарянето на Партийния дом и неговата реорганизация, на разискването бе показан абстрактен план – дипломна работа на млад пловдивски проектант за Опера в постройката на Централна поща.

Проучването демонстрира, че има опция за огромна сцена и зала с 1000 -1200 седящи места, вход откъм южната страна и голямо предверие, разполагане на репетиционни, гардеробни и работилници по етажите, както и опазване и експониране на мозайката на Слона.

В достолепията на плана се убедиха освен присъстващите архитекти, само че и шефовете на Операта доцент Нина Найденова и маестро Диян Чобанов.

Доц. Найденова благодари за поддръжката на архитектурната колегия. Тя показа, че всички старания на екипа ѝ за постройка през последните 10 години удрят на камък. Нина Найденова акцентира, че Операта не е единствено постройка, а това, което я изпълва със наличие.

По време на полемиката членовете на КАБ и САБ се сплотиха към мнението, че мястото на Пловдивската опера е в централната част на града и Поща на площада е една от най-подходящите местоположения. Гилдията счита също, че тя би могла да поеме и Археологически музей.

" Операта на Пловдив може да има дом, в случай че управата на града седне да договаря с Министерски съвет. Това е допустимо с поддръжката на специалисти от архитектурната и културната колегия, след публично разискване на вероятните разновидности за нова града или преустрояване на съществуваща и наложителен интернационален конкурс “, заключи арх. Костадин Палазов.

Кандидатът за кмет на Българска социалистическа партия се разгласи изрично за запазването на постройките на Българска народна банка и Пощата за културни цели.

" Не бива да допуснем те да се трансфорат в търговски пространства за артикули със подозрително качество, както е в този момент в Централна поща “, единомислещи са от архитектурната колегия.

Колегите на арх. Палазов увериха, че това е една от аргументите да поддържат експертната му кандидатура на 29 октомври с № 1 в интегралната бюлетина.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР