Повече от 130 проби на вина от пет държави са

...
</TD
>Повече от 130 проби на вина от пет държави са
Коментари Харесай

Вина от пет държави се съревновават за Златния ритон тази година в Пловдив

Повече от 130 проби на виновност от пет страни са подадени досега за присъединяване в интернационалния конкурс, който предшества влиятелното ревю " Винария 2024 “. В дегустациите на виновност и спиртни питиета вземат участие проби от България, Италия, Румъния, Гърция и Турция.

И тази година нови виновност за първи път се съревновават за " Златен ритон “ от " Винария 2024 “. Сред тях четири италиански, които са присъщи за района на Пулия и Емилия-Романя. Сортовете Primitivo и Negro Amaro са присъщи за плодородната област Пулия, известна с богатата си винена традиция. " Primitivo е алено вино с компактен и натоварен темперамент. То се съчетава съвършено с червени месни ястия. Характеризира се със приблизително плътни танини и плодов край. От Negro Amaro се основават червени виновност, с грациозен жанр. Характеризира се със мощни танини и лют край и отлично се съчетава с бяло месо или дивеч “, разяснява известният сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 30 години живее в България.

Два сорта от региона Емилия-Романя също ще създадат своя дебют на " Винария 2024 “. Първото е бялото вино Pignoletto, което има пресен и плодов мирис. " То се характеризира с флорални нотки и минерален край и е уместно за консумация с рибни ястия. От сорта Lambrusco се създава пенливо вино. Има прохлада, жизнеспособност и плодов край. То е универсално, може да се сервира като аперитив, с предястия или месни ястия “, добавя италианският уайнмейкър.

Тази година всички изложители във " Винария “ имат опцията да показват по една проба за присъединяване в интернационалните дегустации гратис в състезанието. За втора поредна година ще има специфични награди за виновност, създадени от локални сортове.

15 топ специалисти ще правят оценка пробите на виновност тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и експерти във винения бранш. Повече от половината от тях са интернационалните дегустатори в влиятелни международни състезания.

" Благодарение на ревютата покачваме винената просвета на потребителите, а с интернационалните дегустации построяваме имиджа на българските виновност у нас и по света “, разяснява ръководителят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той посочи, че състезанието за виновност, ракии, винено бренди и спиртни питиета се организира съгласно разпоредбите и критериите на най-авторитетните надпревари по света, с цел да обезпечи опция за интернационално самопризнание на участващите производители. " Очаквам тази година да надградим достиженията на интернационалните дегустации, които възстановихме през 2023 година след няколкогодишно спиране, както и да затвърдим запазената марка на влиятелния конкурс " Златен ритон “, предвижда инж. Станимир Стоянов. Той добави, че последните няколко години се постанова наклонността клиентите да търсят по-добри оферти като качество и цена.

Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на интернационалния конкурс за виновност и спиртни питиета " Винария 2024 “ – най-старият и влиятелен енофорум в Югоизточна Европа. От 20 до 24 февруари 2024 година посетителите на изложбата ще имат опцията да дегустират квалитетни виновност и да опитат гурме артикули на профилирани щандове в 8-ма палата на Международен панаир Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР