Полският гражданин Павел Михолович, издирван от сръбските съдебни власти, ще

...
</TD
>Полският гражданин Павел Михолович, издирван от сръбските съдебни власти, ще
Коментари Харесай

Екстрадират поляк, издирван от сръбските власти за измама

Полският жител Павел Михолович, търсен от сръбските правосъдни управляващи, ще бъде екстрадиран от България. Това реши Бургаският апелативен съд с постановения от него правосъден акт, с който удостоверява допускане на екстрадицията.

Предаването на полския жител се желае за с осъществяване на наказателно гонене против него по обвиняване в осъществяването на две обособени действия, осъществени на територията на прилежащата страна, квалифицирани като " машинация “. За посочените в молбата за екстрадиция закононарушения в Наказателния кодекс на Република Сърбия е планувано наказване " отнемане от независимост “ от шест месеца до пет години.

На 10.09.2019 година в два златарски магазина в гр. Зренянин и гр. Темерин, Република Сърбия желаното лице предложило за продажба златоподобни плочки в сертифицирани вакуумни опаковки със сериен номер. С цел да набави за себе си имотна полза мъжът съзнателно въвел в подвеждане чиновниците в двата магазина, че препоръчаната плочка била от злато, както и по отношение на своята идентичност, представяйки непозната персонална карта. В резултат на заблуждението от единия обект получил парична сума в размер на 138 208 сръбски динара, а от другия 143 343 сръбски динара в брой.

Бургаският апелативен съд реши за вярно и законосъобразно решението на окръжните съдии да позволен екстрадицията и предаването н полския жител.

Молбата за екстрадиция, издадена от Министерството на правораздаването на Република Сърбия и съпровождащите я документи дават отговор на законовите условия. Описаните действия са закононарушения и по българския закон – чл.209 ал.1 от Наказателен кодекс. Не са налице основанията в закона, в които случаи се отхвърля екстрадиция, а точно: закононарушенията, за които се желае лицето не са политически или военни, липсват учредения да се смята, че екстрадицията се желае за гонене или наказване на учредения, като раса, вяра, политически убеждения и други, закононарушенията, за които се желае Михолович не са амнистирани, нито пък са наказуеми със смъртно наказание; за същите закононарушения против него не е постановявана влезнала в действие присъда.

Молещата страна е предоставила и спомагателни писмени гаранции, че при положение на предаване на желаното лице, при осъществяване на наказателното произвеждане и вероятно при изтърпяване на наказването, ще бъдат обезпечени в цялостна степен всички негови процесуални права, законни ползи и благоприятни условия, регламентирани в ЕКПЧОС /Европейска спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи/ и ЕКЕ /Европейска спогодба за екстрадиция/, както и че то няма да бъде подложено на принуждение, мъчение или на грубо, нечовешко или унизително отношение или наказване.

Процесуалните права на полският жител категорично са обезпечени с настрана писмо на арбитър в Основен съд - Зренянин, в което ясно и недвусмислено се показва, че при осъществяване на наказателното гонене всички негови права и благоприятни условия, регламентирани в Европейска конвенция за правата на човека и ЕКЕ, по които Република Сърбия е страна, ще бъдат изцяло обезпечени.

Въззивната инстанция изцяло споделя решаващия извод на първостепенния съд, че в тази ситуация са налице всички предпоставки за допускане на екстрадиция на Павел Михолович за осъществяване на наказателно произвеждане срещу него в Република Сърбия.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР