По повод Международния ден на жената 8 март съветниците от

...
</TD
>По повод Международния ден на жената 8 март съветниците от
Коментари Харесай

Предложиха на тези 6 велики българки да бъдат кръстени улици в Пловдив

По мотив Международния ден на дамата 8 март съветниците от ПП-ДБ в Общински съвет Пловдив изпратиха предложение до районните кметове на Пловдив (с копие до кмета на града), в което ползват лист с биографиите и достиженията на няколко почтени българки, на чиито имена оферират да бъдат кръстени улици, площади, паркове или други обекти с общинско значение.

Те означават, че едвам 2 общински учебни заведения в Пловдив са кръстени на дами, като действително единствено 1 е независимо – " Райна Княгиня “. Другото е " Виктория и Крикор Тютюнджян “. Има и едно държавно с женско име– " Ана Май “. 

" Положението при улиците е малко по-добро, само че въпреки всичко те носят най-вече имена на мъже. Децата, които порастват в града ни и се пробват да сричат имената на улиците по табелите, до момента в който се разхождат, не би трябвало подсъзнателно да привикват с концепцията, че главно мъжете са тези, на които се кръщават улици ", пишат още те в своето предложение.

Българките, които те включват в своето предложение, са:

- Яна Язова – стихотворец, публицист, интелектуалец и държавник,

- Анна Ламбрева -медик, учител, преподавател, публицист и държавник, известна като първата българка, направила околосветско странствуване и първата българка, прелетяла над Ламанша със аероплан,

- Мария Сутич - единствената жена, взела участие в хвърковатата кавалерия на Георги Бенковски,

- Сирма Кръстева  - известна като Сирма челник, останала в националната памет като една от най-ярките фигури на жени-герои,

- Неда Тачева - една от отличилите се в историята дами сподвижници на Васил Левски,

- Райна Касабова - първата жена в света, изпълнила стратегическа задача в военен полет.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР