Пловдивският филиал на Техническия университет се включва във фестивала Улица

...
</TD
>Пловдивският филиал на Техническия университет се включва във фестивала Улица
Коментари Харесай

Техническият университет в Пловдив отваря вратите на високотехнологичните си лаборатории

Пловдивският филиал на Техническия университет се включва във фестивала " Улица Станционна “ с атрактивни демонстрации и Ден на отворените порти в III-ти образователен корпус /сградата на някогашния Френски девически колеж/ на ул. " Цанко Дюстабанов “ 8.

На 4 септември, от 11.30 в двора на образователното заведение, посетителите ще могат да се насладят на демонстрации на дронове, проектирани и ръководени от момчетата от " Дрон клуб Пловдив “. За феновете на физиката са готови атрактивни опити и опити от Ученическо-студентски клуб " Квант “, с теоретичен началник Васил Базелков.

В 12.00 ч. стартира денят на отворените порти в университета. Посетителите ще могат да прегледат високотехнологичните лаборатории в III-ти образователен корпусна ул. “Цанко Дюстабанов “, където се обитава Центърът за подготвеност на висшето образователно заведение.

Обиколката включва уникаления за страната учебно-лабораторен аеродинамичен комплекс, предопределен за пробни проучвания на аеродинамиката на летателни апарати и дронове, както и единствения в Пловдив 3D принтер за метал. Посетителите ще видят и просветителна автомобилна лаборатория с DINO TEST, на който могат да се пресъздадат в действително време климатични индикатори или особености на релефа. Там е разположен и мобилния робот-автомобил, 4Х4 с модул за отдалечено и самостоятелно ръководство.

Отворени за посещаване ще бъдат и лабораторията по " Интелигентни автоматизирани индустриални системи “ – роботизирана система от последно потомство от 6 модула както и стенд системата с колаборативен робот, работещ дружно с индивида, който го ръководи.

На паркинга на III-ти образователен корпус посетителите ще могат да прегледат и образователния аероплан МИГ21У, възложен безплатно от Министерство на защитата с образователна цел, който се употребява в образованието на студенти от компетентност " Авиационна техника и технологии “.

Център за подготвеност в Технически университет -София, филиал Пловдив е построен по план, финансиран от Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък “.

Безвъзмездна финансова помощ: 23 569 719 лв., от които 20 034 261 лева европейско и 3 535 457 лева национално съфинансиране. В плана си партнират 7 научни и просветителни институции.

Част от финансирането е употребявано за главен ремонт на постройката на ул. “Цанко Дюстабанов “ 8. Архитектурното украшение, в което се е помещавал френския девически лицей " Свети Йосиф “ е издигната през 1899 година по план на Георги Фингов и Вълко Вълкович. Сградата е значима част от архитектурното завещание в карето към улица " Иван Вазов “ и е монумент на културата от национално значение.

На 5 септември на откритата сцена на фестивала ще се качат студентите от " Клуб по роботика “ на Технически университет -София, Филиал Пловдив, които ще покажат последните си разработки. Сред най-атрактивните са борбата със сумо-роботи и дисциплината " Следене на линия “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР