Първи резултати и основни дейности по проект: Персонализирано изследване за

...
</TD
>Първи резултати и основни дейности по проект: Персонализирано изследване за
Коментари Харесай

ПУ Паисий Хилендарски ще представи изследване по проект за първична превенция на рака

Първи резултати и съществени действия по план: " Персонализирано проучване за първична предварителна защита на рака посредством присъединяване на жителите и цифрово задействана обществена иновация “ (4P-CAN), ще показа екип от България и Румъния в взаимна конференция във вторник, 12 септември 2023 година, от 11:00 часа, в заседателната зала на Ректората на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “, ет. 2. Пресконференцията е във връзка двудневна работна среща, в която вземат участие учени от Румъния, Северна Македония, Черна гора и Молдова.

Проектът е финансиран по стратегия Хоризонт на Европейския съюз, а сътрудник от страна на Пловдивски университет е Центърът за върхови достижения " Жан Моне “.

Срещата ще открият доктор Мариус Жеанта, координатор на плана и президент на румънската организация ИНОМЕД (INOMED) и проф. доктор Иван Чалъков, началник на Център за върхови достижения " Жан Моне “ и координатор на плана от страна на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “.

Участниците в 4P-CAN имат вяра, че предотвратяването на рака е взаимно изпитание на жители, експерти и лица, които вземат уверени решения, посредством свободен достъп до обществени данни. В продължение на четири години те ще разкриват риска от рак на национално, общностно и самостоятелно равнище. Следвайки рекомендациите на Европейския кодекс против рака и при съчетаване на проучванията за използване, обществените и поведенчески науки и авангардните технологии, 4P-CAN се явява пионер в персонализираните принадлежности за предварителна защита на рака посредством взаимно основани познания и живи лаборатории, изясняват от екипа по плана.

По думите им задачата на 4P-CAN е да се оправи с главните модифицируеми рискови фактори за рак, в това число тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа интензивност, наднормено тегло, предотвратими инфекции и замърсяване на околната среда и въздуха, в това число с партерен радон. Чрез схващане на пречките пред използването на политиката и самостоятелното придържане към здравословно държание, 4P-CAN ще усъвършенства дейностите за първична предварителна защита и ще понижи неравенствата в страните от Източна Европа, считат учените.

На срещата ще бъдат показани истински технологии за динамично премерване замърсяването на въздуха и равнищата на партерен радон, създадени от екип на Химически факултет на ПУ с началник доктор Атанас Терзийски. Ще се разиска методиката на тяхното използване за задачите на плана.

Проектът се извършва в съдействие на 17 организации от 11 страни, измежду които балкански страни и членки на Европейски Съюз.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР