Нова, по – ниска такса смет за жителите на Община

...
</TD
>Нова, по – ниска такса смет за жителите на Община
Коментари Харесай

Парадокс: Благоевградчани плащат такса смет на два различни промила

Нова, по – ниска такса боклук за жителите на Община Благоевград влиза в действие от месец юни. Вместо на 2.9 промила, благоевградачни ще заплащат на 2.1 промила. Това заяви на ексклузивен брифинг кметът на община Благоевград Илко Стоянов, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg.

До парадоксалната обстановка се стигна, откакто някогашният регионален шеф Николай Шушков, настоящт заместител – министър в Министерството на районното развиване и благоустройството, апелира в съда решението на Общински съвет, по предложение на кмета Илко Стоянов за такса боклук от 2.1 промила.

" Темата на днешния ексклузивен брифинг е с позитивен край, въпреки и след тежка борба. Добрата вест е, че такса боклук пада. Както предвидиха и се надявах, Върховен касационен съд почете това, което одобри Общински съвет, по мое предложение, за по – ниска такса. От 5 май съдът е удостоверил, че свършеното от Общински съвет и кмета е вярно. Това значи, че отсега нататък такса боклук пада и се връща в промила, който беше избран. За страдание изгубихме пет месеца. Тогава регионалният шеф Шушков не се отзова на моето предложение да отдръпна жалбата си “, сподели Стоянов.

По думите му такса боклук от 2.1 промила е обективна за жителите на Благоевград и прикани регионалният шеф да се извини не на него, а на хората за породеното стеснение. Стоянов акцентира, че администрацията, която управлява ще се оправи със обстановката, макар " кашата “, която се е получила.

" Получава се по този начин – 5 месеца сме на такса 2.9 промила, според правосъдното решение. В оставащите 7 месеца таксата е 2.1. Това важи за всички поданици на общината. И за тези, които са платили, и за тези, които не са платили. Говорим за физическите лица. Искам да успокоя всички хора, че тези, които са платили в задатък не са изгубили нищо. Надвнесените пари ще бъдат приспаднати от идващия налог, в случай че не си ги потърсят “, посочи кметът на Благоевград.

Според него има наклонност – регионалната упрвата да пречи на общината, по тази причина се получава по този начин, че непрекъснато тя губи каузи. " Най – значимите тематики за Благоевград, най – значимите решения, непрестанно са вкарвани в съда. С каква цел? - естествено да се пречи във времето “, означи Стоянов.

Кметът разяснява, че времената са сложни, неналичието на държавно управление и бюджет в допълнение усложняват обстановката, тъй че за никого не е от изгода такова опълчване сред институциите.

" Сега желая да попитам дали от регионална администрация имат морала да поемат тази отговорност?Този морал може да се изрази в съответни оставки или в санкции, само че най – към този момент държа на извинения, не към мен, а към жителите на тази община. Да излязат и да кажат – сбъркахме “, уточни Стоянов.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР