Наистина ли българските фалшификатори на пари са най-сръчните в света?

...
</TD
>Наистина ли българските фалшификатори на пари са най-сръчните в света?
Коментари Харесай

Измамник от Пловдив пред ZDF: Отпечатах 1 милион фалшиви евро, в Германия ги продадох за 140 000

Наистина ли българските фалшификатори на пари са най-сръчните в света? Това бе един от основните въпроси в 10-минутен репортаж на Втора немска телевизия ZDF, наблюдавал пътя на подправени евробанкноти от България.

 

Репортажът от България бе излъчен на 12 декември в известното предаване за журналистически следствия ". Автори на репортажа бяха Лукас Аугустин, Ник Голюке, Ванеса Шлайзер.

В началото водещата напомня, че единствено за година в Германия са били иззети 27 000 подправени банкноти, а никой не знаел какъв брой още се останали незабелязани. С тези подправени пари се купуват украшения, първокласни артикули и скъпи коли, а дирите им водят към България, беше казано в репортажа.

Под прикритие

Главната роля в тези 10 телевизионни минути играе Тамер Бакинер, който създателите показват като стопански детектив, компетентен и български. В квартала край мюнхенската гара Бакинер се среща с човек, който му дава обещание подправени пари от България. Репортерът отпътува за София, където съгласно него фалшификаторите работят изключително интензивно. Репортажът напомня, че и българските управляващи са дейни – и демонстрира фрагменти от обиски и разкриването на печатница за подправени банкноти.

Пред камерата на Втора немска телевизия застава и Кристиян Горянов, завеждащ отдел " Организирана престъпност “ в Министерство на вътрешните работи, който споделя, представен и от Deutsche Welle: " Ние имаме едни от най-хубавите фалшификатори на пари и на документи в света. “

Но кои са фалшификаторите и кои са техните кукловоди? Репортерът под прикритие Тамер Бакинер в предишното е разследвал и разкрил доста сходни случаи, настояват създателите на репортажа. В 10-минутното видео на ZDF той се среща с медиатор от Мюнхен, който създава от една година с легендата, че търси огромни количества подправени пари.

Срещи в Пловдив

Двамата отпътуват за Пловдив на среща с човек, който твърди, че е супер огромен състезател на пазара в Германия. Мъжът, чието лице в репортажа е направено неразпознаваемо, споделя, че отпечатал 1 милион подправени евро в България, които в Германия продал за 140 000 евро. Там обаче го хванали и го осъдили на 5 година и 6 месеца отнемане от независимост, от които излежал половината.

" Явно това не е потушило престъпните му сили “, иронично означават създателите на репортажа.

Осъденият измамник им споделя, че измежду клиентите му имало търговци на скрап, супермаркети, дюнерджийници, питейни заведения, крупни търговци на месо. В края на диалога прибавя, че може да свърже посетителите от Германия с подобаващ човек. Репортерите ревизират неговата история – управляващите и в Германия, и в България я удостоверяват.

Най-добрите ментета?

В София репортерът под прикритие най-сетне съумява да се срещне с измамник, който го твърди, че е един от най-хубавите в България и му предлага подправени банкноти от 200 евро - за по 40 евро на парче. По думите на фалшификатора неговите купюри съответствали до към 70% на същинските, единствено качеството на хартията било малко по-различно. Фалшификаторът акцентира, че по-добри купюри няма на никое място по света и кани репортера в един автомобил, където образно му демонстрира, че подправената банкнота от 200 евро минава теста с нормалния сканиращ молив в супермаркетите. Българите оферират на евентуалния покупател 5 милиона евро в банкноти по 200.

Репортерът на ZDF взима мострата и я предава на българската полиция, където Кристиян Горянов удостоверява, че качеството на фалшификата е положително. Според него тези банкноти се печатали докъм 2018 година, само че производството им към този момент било спряно.

Авторите на репортажа носят банкнотата и в немската Централна банка. Специалистите там откриват, че фалшификатът е елементарно различим по контурите на водния знак. Българската подправена банкнота стига и до експерт в Европейската централна банка във Франкфурт, който прибавя, че тези купюри са нещо остаряло - в Европа в последно време се появявали по стотина такива банкноти месечно – и че сигурно били отпечатани преди повече от 10 години.

Банкнотата, пропътувала толкоз дълги дистанции, ще бъде оценена от немските управляващи и прокуратурата. " А дали българската прокуратура ще постави белезниците на така наречените " най-хубави фалшификатори в света “ – този въпрос си остава открит “ – по този начин звучи последното изречение в репортажа на ZDF. Водещата на предаването " Фронтал “ добави най-после вест от София за разрушена тайфа фалшификатори и иззети банкноти на стойност 120 хиляди евро.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР