На паркинга на зала Колодрума беше представен електрически автобус Iveco

...
</TD
>На паркинга на зала Колодрума беше представен електрически автобус Iveco
Коментари Харесай

Показаха как би изглеждал градският транспорт в Пловдив, ако стане общински, а не частен

На паркинга на зала Колодрума беше показан електрически рейс Iveco E-way. На представянето участваха зам.-кметът по превоз, шефът на Оперативна програма " Организация и надзор на превоза “, представители на компанията производител Iveco Bus, предава Plovdiv24.bg .

12-метровият рейс е с 90 места. Произведен е във Франция. Това е първият демонстрационен е-автобус на компанията, защото у нас няма различен подобен движещ се. Превозни средства на тази компания обслужват доста градове в Германия, Испания, Франция, Италия, Чехия, Скандинавия. Цената на един брой според от оборудването е от 350 000 до 500 000 евро, изясни представителят на компанията производител. 

Моделът може да извърши 2 цялостни смени без зареждане, като пробегът зависи от терена и е от 300 до 500 километра. Фирмата има ангажимент да изкупува, рециклира и подменя батериите, когато паднат под 70%. Гаранцията им е от 6 до 9 месеца.

Най-малко една година лишава производството на един е-автобус. Адаптацията към градските условия в Пловдив, в това число монтиране на системата за електронно таксуване, ще се прави от оторизирани експерти, разнообразни от производителя. 

Община Пловдив е на стадий правене на план за кандидатстване на финансиране по стратегия " Региони в напредък ", където се плануват съществени суми за превоз, заяви отрасловият заместник-кмет. 

В предходния мандат общината записва комерсиално сдружение " Екобус Пловдив ", както и една маршрутна линия с № 103. Има желание да записва още една линия - № 104. В дълготраен проект се възнамерява двете градски линии да разполагат с не по-малко от 10 рейса за всяка от тях, т.е. 9 транспортни средства в придвижване и един - запаса, добави тя. 

С плана по " Региони в напредък " Община Пловдив ще кандидатства за рейсове и създаване на зарядни станции. Допустимото финансиране е 20 милиона лв.. До 9 май градската администрация ще подаде предварителните си планове и в случай че бъде утвърдена, екипът на зам.-кмета ще има разполагаем няколко месеца за правене на детайлите. След това това ще може да се започва самата процедура по Закон за обществените поръчки, в която ще бъдат оповестени изискванията, цената, период на доставка и т. н. 

Според Петкова не е реалистично до края на годината в Пловдив да има е-автобуси. 

Преди самото закупуване " Екобус " ще би трябвало да построи депото за тях на 18-те декара в жр " Тракия ", защото грантовото финансиране разрешава създаване единствено на зарядни станции. Теренът беше включен в активите на сдружението с решение на Общинския съвет.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР