На мястото на статуята на съветския (руски) окупаторски войник Альоша

...
</TD
>На мястото на статуята на съветския (руски) окупаторски войник Альоша
Коментари Харесай

Предложение за Альоша в Пловдив: На мястото на съветския войник - да се постави паметник на Маламир

На мястото на статуята на руския (руски) окупаторски боец " Альоша " в Пловдив - да сложим величествен и огромен монумент на кон на българския държател Маламир, който пръв причисли град Пловдив към България. Ние сме народ с богата и дълга история, само че без историческа памет. Затова поносим статуята на непознат боец над главите ни в Пловдив и 95% от нас не знаят кой е българския държател Маламир. Много от българите, в това число и аз, не знаем и историята на личния си жанр, камо ли историята на целия ни народ. Въпреки това, Альошката би трябвало да бъде отстранен, тъй като тук е България, а той е съветски/руски боец!

Такова предложение насочи в обществените мрежи Виктор Стоянов, който е ръководител на Фондация " Македония.

Маламир е третият и минимален наследник на Омуртаг и внук на Крум. Заема престола след преждевременната гибел на по-големия му брат Звиница и лишаването от престола на най-големия му брат Енравота (или Воин) заради проявени благосклонности към християнството. Маламир е част от Крумовата династия.

Този наш държател следва политическата традиция на своя популярен татко – а точно подсилване на вътрешния ред в страната, продължение на строителството, придържането към мирни връзки със съседите и опазване и разширение на териториите на огромната тогава българска страна. Тъй като е още невръстен, значима роля при ръководството на Маламир играе остарелият и влиятелен кавхан Исбул и неговите първи помощници ичиргу боилът и кана боилът коловър. Ролята на Исбул като водеща военна  и политическа фигура и действителен властник на България по това време на ръководството на  Маламир и началото на царуването на хан Пресиян е забележителна. Фактически българската политика е направлявана от кавхан Исбул.

Българите не престават да съблюдават контракта с Византия за 30-годишен мир, подписан през 815 година, само че един надпис оповестява, че византийците нарушават контракта, като император Теофан (829-842) подхваща поход против България и опустошава пограничните области. Българите не остават безразлични и огромна армия под командата на кавхан Исбул нахлува във византийска територия и стига до покрайнините на Одрин.

След това се насочва към Пловдив (б.р. - тогава Филипопол). Хан Маламир и кавхан Исбул договарят с жителите му. " Филипополяните " отварят вратите и българските войски влизат победоносно в града. Оттогава (836) Пловдив трайно се включва в рамките на България. Предполага се, че тогава е присъединена и част от Родопите.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР