Много добър диалог имаме народните представители и кметовете от област

...
</TD
>Много добър диалог имаме народните представители и кметовете от област
Коментари Харесай

Скоростен път ще свързва Пловдив с Гърция

Много добър разговор имаме народните представители и кметовете от област Смолян. Това сподели за конференция в Смолян след среща с тях районния министър, на която участва и ръководителят на АПИ инж. Явор Йорданов, и шефът на Областно пътно ръководство – Смолян, инж. Костадинка Миланова, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

" Регионалните срещи са извънредно потребни и за четвърта седмица вършим такива срещи. Това е форума, в който може всички да си  сверят часовниците. Изпълнителната власт с локалните проблем и цели наподобяват по друг метод на място. Това дава опция на локалната власт да получи убеденост за направените вложения и вероятности и да сложи тя своето виждане за целите и да опише нагледно най-големите болки на района и да има повече чуваемост “, разясни министъра.

Той посочи, че наранени тематики в срещата през днешния ден са от извънредно значение за възстановяване живота на хората в Смолянска област, тъй като това е функционалността на всички титуляри на власт – локални или държавни. " Започнахме с огромната картина и болежка за откъснатостта на Смолянска област от останалата част на страната и неналичието на естествена транспортна съгласуваност, която е била предмет на доста диалози през годините и малко дейности. Абсолютно единодушие имаме и е заложено в капиталовите стратегии на Министерството и на АПИ е фокус върху огромните стратегически планове, които ще открият съгласуваност преди всичко с Пловдивска област и Централна България.

От години на хората от Смолян им е обещавана трета лента на пътя от Асеновград към Смолян. Това е остаряла концепция и план за към 13 км от трасето и това сега към този момент е на стадий начална реализация, има социална поръчка и следва избор на реализатор на проектирането на третата лента. Това обаче не е устойчивото и дълготрайно решение. Обсъждали сме с народните представители от област Смолян, че устойчивото решение е напълно ново скоростно трасе, което да свърже Пловдив – Асеновград – Смолян до Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти с дължина към 100 км.

Поради тази причина в бюджета за 2024 година сме заложили средства за планиране от 7,2 млн. лева за разширените на идейни планове и избор на няколко разновидността на трасе с геоложки изследвания за четирилентов скоростен път. Това е началото на един развой, който поради законодателните условия за екологични процедури по ЗОВОС и последващи стадии на планиране значи, че бихме могли да стартираме строителство след 4-5 години. Все отново обаче това е началото на една артерия, която би трябвало да свърже област с Централна България и за нас това е най-големия приоритет. И редом с това да се работи и по правенето на техническия план и строителството на третата лента на съществуващия път от Асеновград до Смолян “, разясни министър Цеков.

Той уточни, че са разискали нуждата да се започват действия за създаване на съвременна пътна мрежа в посока от запад на изток, защото в Националната тактика за пространствено развиване на България от отпреди 20 години са заложили концепцията, че би трябвало да има естествена съгласуваност свързаност посредством скоростни пътища от област Благоевград, до област Хасково и чак до област Бургас – преминаваща около край южната граница на страната. Като приоритет за министерството е започването на предпроектни изследвания за създаването на така наречен южна хоризонтала, която да даде опция на Смолян да се свърже и със прилежащите си области - Благоевград, Кърджали и да има естествена съгласуваност със западните източните си съседи, посочи районният министър.  

Цеков добави, че на срещата са дискутирали и планове за ново строителство и съществени поправки, които предстоят през тази година. Като от плановете за ново строителство, най-значим е обходният път на Чепеларе, за който през тази година ние ще възложим публичната поръчка за инженеринг, планиране и строителство. Става въпрос за към 4-километров обход, на стойност над 40 млн. лева " Надявам се, че през идната година ще се изготви планове, ще си получи позволение за градеж и ще можем да стартираме да работим по него “, изрази вяра министър Цеков.  

Другият значим план от позиция на пътна сигурност като допълнение към рехабилитацията на пътя от Средногорци до Рудозем, е построяването нов тунел, който да разреши да се избегне така наречен червен завой, който е с висока централизация на ПТП.  

Предстои и през тази година да се приключен обходният път на Рудозем. Има определен реализатор, следва подписването на контракта.

Предстои и сключването на контракта за главен ремонт на пътя сред Рудозем и Смолян. там също са завършили процедурите по обжалване. Това значи, че в границите на годината би трябвало да получим позволение за градеж и чакаме в края на есенния сезон да може да стартират подготвителни работи за строителство.  

Около 73 км пътна мрежа е планувана за съществени поправки през интервала 2024-2025 г в област Смолян по програмата на АПИ и към 30 км за настоящи поправки, означи районният министър.

" Едни от огромните поправки в региона са свързани с дълго отлагани спешни поправки. Има минимум пет сектора с пропадания на пътните платна. Проблемите датират от дълго време, само че едвам при започване на 2023 година е предоставено проектирането. Тук става въпрос за свлачища на пътя от Ардино към Бял Извор, Падина, Неделино, Мадан, Златоград. тук са и нуждата от укрепителни действия на път III-864, 866, 8683 – това са все спешни поправки, дълго отлагани, които на този стадий са на фаза признати направени планове, отчасти и при които ще стартира издаване на позволение за градеж и започване на строителни в края на март “, добави министър Цеков.

На срещата в Смолян е подчертано и на общинските планове, финансирани със средства от централния бюджет посредством контракти с Министерство на регионалното развитие. За Смолянска област са планувани 69 плана за общо 100 млн. лева Съобразно плановата подготвеност започваме сключване на първите съглашения от на следващия ден.

" За да отчетем осъществяването на поетите задължения сме договорили последваща среща на 25 март в регионалната администрация, която ще бъде предхождана от няколко междинни срещи на експертно равнище с АПИ, народни представители и кметове при регионалния шеф шефове няколко експертни срещи с екипи на АПИ в София “, сподели още министър Цеков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР