Когато говорим за съдебна реформа, е важно гражданина каква реформа

...
</TD
>Когато говорим за съдебна реформа, е важно гражданина каква реформа
Коментари Харесай

Бившият председател на РС Пловдив посочи каква реформа на съдебната система очакват гражданите

Когато приказваме за правосъдна промяна, е значимо жителя каква промяна чака. Това сподели в изявление за Plovdiv24.bg някогашният ръководител на районен съд - Пловдив Иван Калибацев.

" Колко за него е значимо мандатът на основния прокурор дали ще бъде 5 или 7 години, или има нужда от други дейности, които най-много да покачат доверието в съда. Аз смятам, че правосъдната промяна би трябвало да включва опция, в която общият развой, правораздавателен, да бъде доста по-прецизно и уравновесено спретнат, с цел да може обществото да е умерено и ясно, че когато се обърне към съда правата му ще бъдат обезпечени ", сподели Калибацев.

Според него, към този миг процесът е добре организиран. Но към момента има известни пропуски във връзка с срочност, на предвидимост и на това да бъде обезпечено, че процесът ще бъде задоволително транспарантен.

" Своевременното разглеждане на делата е най-важният миг, който в началото ще даде съображение за по-високо доверие в съдилищата. Вие желаете да знаете, че когато подадете един документ, той ще се прегледа в избран къс период, ще получите съответния отговор, било резолюция, било определение, било решение. Т.е. вие знаете, че в случай че подадете този документ, в границите на три дни, или на пет дни, вие ще имате съответния отговор. А в случай че тук не работим в този тип развой и не го регламентираме ясно и изрично и това се забавя, вие стартирате да гледате с съмнение към съда. Ето ви първият детайл на правосъдна промяна. Т.е. ние би трябвало да сме по подобен метод прецизни, че съответните периоди, които са дадени, процесуалните правила би трябвало да бъдат на всички места спазвани ", уточни арбитър Калибацев.

По думите му, това се съблюдава в огромна част, само че от местата, където има такива пропуски стартира да се основава съмнение в съда, което набира скорост.

" От друга страна е предвидимостта на процеса. Предвидимост значи, че при сходни случаи решенията ще бъдат сходни. Т.е. тук, каквито и доказателства да имаме, в случай че ние сме основали някакъв принцип на работа, в случай че този цвят е бял, няма по какъв начин да го определим като червен, като зелен или като черен. Ние ще търсим постоянно да бъдем предвидими. Това дава опция както за юристите, по този начин и за всички страни да са наясно: този тип проблеми ще се вземат решение по този метод. И не вършим някаква голяма разлика. Не може единият да бъде решен по един метод, другият да бъде решен по напълно друг метод. Това е предвидимостта, тя е заложена като принцип, само че някъде се получават пропуски ", твърди още Калибацев. 

И последният принцип на промяната в правосъдната система, би трябвало да е прозрачността.

" Прозрачността значи да може ние всички да покажем какъв е процесът, какво се случва, по какъв начин се получават съответните резултати и за какво се стига до там. Т.е. при нужда, когато има интерес по избрани типове производства, ние задоволително ясно и изрично да покажем по какъв начин се организира този развой. Но тази бистрота не би трябвало да бъде от вида да предложим публицисти да участват при инцидентно систематизиране на делото. Това не е най-важното. Ние би трябвало да покажем прозрачността в това по какъв начин изясняваме производството, по какъв начин събираме доказателства, по какъв начин доближаваме до тези заключения, с цел да може обществото да остане с убеждението, че фактически това е верният развой, а няма някаква спомагателна външна интервенция или някакъв тип влияние ", сподели още арбитър Калибацев.  

Това, съгласно него може би са главните правила за правосъдна промяна и в случай че в действителност те са значими, ние няма да се интересуваме дали мандатът е 5 или 7 години, или 4 години.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР