Интервю за Plovdiv24.bg с директора на летище Пловдив Дойчин Ангелов

...
</TD
>Интервю за Plovdiv24.bg с директора на летище Пловдив Дойчин Ангелов
Коментари Харесай

Директорът на летище Пловдив: Барселона, Бергамо, Париж и Марсилия са възможни бъдещи дестинации

Интервю за Plovdiv24.bg с шефа на летище Пловдив Дойчин Ангелов за новите линии, за бъдещите проекти и за оптимизма на управлението, в случай че няма ново " нелогично спиране ".

Кажете, какви са предложенията за нови линии с Испания, какви диалози водихте, на какъв стадий са те?

Точно по този начин, да. Това е по отношение на един някогашен план, по който преди повече от 10 години се работеше, само че в този момент към този момент на практика почна да се реализира. Значи, срещи с българските общности в избрани страни, в тази ситуация приказваме за Испания, Андалусия, Южна Испания, като съществени градове, в които направихме срещите, бяха Малага и Марбея. Така че срещите са с 4 български асоциации на българи, живеещи в региона, което докара до иницииране на петиция. Българите, живеещи в тоя регион, които по статистика са доста, сигурно над 100 000 живеещи и работещи там, поддържаха модела, по който работим с Фонда за развиване на Летище Пловдив. Тази петиция е ориентирана и към морална поддръжка, и към финансова присъединяване на физически лица, не като асоциации, като концепцията на петицията е да стартират изпращане на средства във фонда, с цел да може да се подкрепи откриването на такава линия, съответно в тази ситуация до Малага.

Вероятно по-късно това ще се случи и с още няколко дестинации в Южна Испания, в Андалусия. Това е част от срещите с нашите сънародници там, като паралелно с това направихме среща с директорката на туризма в Марбея, към Община Марбея, и със зам.-кмета по туризъм на Община Малага, с концепция да стартираме съдействие.

Защото, с изключение на етническия трафик на нашата сънародници, в действителност последните години това, което излиза като информация е, че испанци от ден на ден демонстрират интерес за визити на България и особено на нашия регион, Пловдив и Южен Централен регион, Южна България. Както за зимата – за ски, по този начин и целогодишно за културно-исторически обекти, събития, както и за спа туризъм. Всичко това е в интереса на испанците да посещават България. И на практика, и от двете страни сме поели ангажимент да се промотираме взаимно -  както благоприятни условия за туризъм от България за Испания, по този начин и назад от Испания за България.

Вие имате и такива сходни изследвания и за други дестинации в Испания, както и за други страни?

За Испания – да. За Испания други дестинации, които са в полезрението ни и ще приказваме за тях, както ви споделих, взаимно да се опитваме да ги създаваме с сътрудниците от Испания, това са Барселона, също по този начин Валенсия, Аликанте. Това са вероятни дестинации в Испания. За други страни, да. Във връзка с петицията, която започнаха нашите сънародните в Испания, в Италия също стартира такава от региона на Милано, по-скоро Бергамо, където имаше сполучлив полет преди време до такава степен. Ние се опитваме да го възстановим, а нашите сънародници там също са почнали да вършат петиция. Успоредно с това стартира връзка и същото се случва на практика и в Австрия, във Виена.

Това са нещата за момента за други страни. Разбира се работим по възобновяване на полетите, които бяха до Германия, до Дортмунд и Меминген. За Франция също се обрисува да се случи нещо сходно, като към този момент две дестинации са в полезрението ни. Едната е в Марсилия, където има огромна българска общественост в региона, както и Париж, като огромна туристическа дестинация.

А за Норвегия по какъв начин стоят нещата? Доколкото знам за Бургас и Варна, от дълго време тяхната национална самолетна компания Norwegian airlines лети до там, а към този момент и до София, като полетите са директни. Има ли късмет да се случи това и с Пловдив?

Да. Предстои да проведем диалози с норвежката компания Norwegian airlines. Не сме разговаряли още, само че имаме по този начин разменени имейли, с цел да се опитаме да беседваме с тях. Най-вероятно най-рано това ще се случи към 20 април, към края на април, където участваме в следващия конгрес, европейски формат, където сме декларирали предпочитание за среща с тях, доказано е. Там ще беседваме за опцията, с изключение на да летят сезонно лятото до морето, да им предложим и да обсъдим каква опция има да летят до Пловдив, като още веднъж работим не за чартъри, а за целогодишни постоянни линии. Това ще бъде тематиката за работа с тях.

Да, ясно. Добре, какво му пречи на нашето летище към момента да може да издърпва още и още линии до Пловдив?

Като казвате пречи, аз не бих използвал тъкмо тази дума.

Но за какво до момента не се случват нещата?

Да, те стават, те се случват. Предполагам, че виждате, че последната година и половина-две нещата станаха много по-интензивни, появиха се нови дестинации: Манчестър, скоро обявихме и линията, която ще тръгне и до Бирмингам, линията до Истанбул. Това са няколко нови линии, които се появиха. Така че нещата се развиват, само че не с темпото, което би могло да се развиват имайки поради капацитета на района.

А за какво, въпреки всичко?

Ами една от главните аргументи е относително по-бавното, по-мудно присъединение на общини към Фонда за развиване на Летище Пловдив, защото това е главният инструмент, с който се договаря, с цел да започват новите дестинации. Това постепенно присъединение естествено рефлектира върху по-малък финансов запас във Фонда и това е една от аргументите, заради която се насочихме да търсим помощ и от българските общности на избрани места, където ги интересува да има дестинации, с цел да могат да пътуват комфортно, както и туризъм да има. Това е една от главните аргументи.

Другата е, че хората най-вероятно си показват, че като се организира диалог с избрана самолетна компания и линията потегля надали не на другия ден, или след един месец. Авиокомпаниите възнамеряват – това е системата, по която те работят, възнамеряват от лятото за идващото лято, от зимата за идната зима. Така че софтуерният интервал за случване на една нова авиолиния е относително една година, откакто сме стигнали до съглашение и единодушие с самолетната компания, че дадена дестинация е преференциална за тях и за нас и така нататък Практически това е обективно и не може да се чака, че линиите ей по този начин се появяват незабавно.

Но имаше и линии, които пропаднаха. Това значи ли, че туристопотокът не е задоволителен, а надлежно и рекламата на Пловдив и района?

Линии, които ги е имало и са спирали, на 100% са бяха сполучливи линии, и те не са спрели поради липса на пасажери, а това са решения на самолетните компании. Не ги стопираме ние, нито сме в положение да ги стартираме, в случай че самолетната компания не реши, че дадена линия е преференциална за тях. Всичките тези линии, изреждам във времето, както имаше до Франкфурт-Хан, двете дестинации, които до неотдавна ги имаше до Дортмунд и Меминген, както тази преди време до Брюксел, както до Дъблин, това са решения на самолетните компании и подсигурявам, че не са спрени поради едва натоварване на самолетите и липса на пасажери. А по техни визии, защото авиокомпаниите си вършат мрежа, в която насочват, стопират, стартират на други места, това са напълно техни решения.

Да, само че това въпреки всичко е обвързвано може би с пътникопотока. Добре, отново за рекламата да попитам: задоволителна ли е тя?

Не, желая да ви поправям – не е обвързвано, това се пробвах кажа. Тези линии, които съществуваха и са спрели, решенията са на самолетните компании по други техни аргументи, даже по някой път и механически аргументи, само че не е поради липса на пътникопоток. Но да, рекламата не е задоволителна. Това е предмет на много групово изпитание и в никой случай не е по силите на едно летище да реализира рекламата за даден град или за даден регион.

Да, бих споделил, че както в народен проект от дълго време се регистрира, че спрямо другите страни към нас - Турция, Гърция и така нататък, рекламата на българския туризъм не е задоволителна, респективно и за нашия район като част от този български туризъм, рекламата изрично не е задоволителна.

Иначе похвално, в действителност се вижда, че се усилват полетите и въобще започваме да вървим по-добре. Дано да продължим по този начин и нека да има в действителност резултат в този момент от тези петиции и срещи, които сте правили в Испания.

Засега, в случай че няма някакво нелогично спиране на това, което се случва, нещата са доста динамични и аз съм оптимист, че доста скоро дестинациите ще станат много повече до Пловдив и района.

Само, с цел да свършим с рекламата, ще ви кажа, че примерно в Малага това нещо се реализира от един ръб, в който влиза летището, общината, хотелиерски асоциации и ресторантьорски асоциации, асоциации на таксиметров превоз и още Фонда за развиване на туризма в Андалусия. Всичко това работи като едно тяло, в което с изключение на акумулиране на финансови средства се възнамерява и какви да се мащабите на рекламата, къде да е ориентирана, какви са им задачите. И по този начин са постигнали на Летище Малага сега са оперират над 160 дестинации, в резултат на работата на този ръб, на това тяло, което ви споделих, което сплотява всички заинтригувани страни. Това малко по малко стартира да се случва и у нас, само че доста по-слабо, доста по-колебливо. Просто, би трябвало да се поучим от това, което хората тук-там вършат и по този начин реализират резултати.

Да, обаче нещо загатнахте и за " нелогично спиране ". Какво би могло да бъде то? Прекъсване от политически вид ли, промени в управление и така нататък – това ли имахте поради?

Ами да, постоянно е допустимо, както се е случвало и преди. Летището е държавно, тъй че измененията по-нагоре много постоянно рефлектират и в измененията надолу. И от време на време, като се сменят управленията, е належащо много дълго време на хора, които не са осведомени и не владеят механизмите за случване на всичко това, което коментирахме. Отнема доста време, с цел да навлязат в нещата, и това провокира закъснение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР