Елена Кривошиева е художник-реставраторът, който ще възстановява външните стенописи на

...
</TD
>Елена Кривошиева е художник-реставраторът, който ще възстановява външните стенописи на
Коментари Харесай

Кой ще реставрира Синята къща в Стария град?

Елена Кривошиева е художник-реставраторът, който ще възвръща външните фрески на къща Павлити в Стария град. Преди 40 години е бил първият й допир със постройката, известна като Синята къща, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

През 1982 година къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 година е взето решение за спешни и избавителни консервационно-реставрационни работи по стенописите. Специалисти от НИПК, измежду които и Елена Кривошиева, са подготвили план и възвръщат стенописите в стаята с медалионите по оригинала. Те са пренесени на нова основа, инсталирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната украса в интериора и по фасадите с някои промени. 

" Беше доста вълнуващо да работя по тази къща. Декорацията й е впечатляваща. Това беше преди 40 години, евентуално и спомените са ми малко избледнели. Връщам се на драго сърце и бих я направила още веднъж " - сподели сега  Кривошиева. 

Художник-реставраторът изясни, че има особености при потреблението и нанасянето на боите:

" Синьото е доста уязвим цвят и е доста мъчно ултрамаринът да се резервира на 100%. Тук ултрамаринът е ненапълно непокътнат, само че е много изменен. Както виждате – оригиналът е натоварен, кондензиран. Ние ще създадем всичко допустимо да се покаже къщата в истинския й звук, истинското изписване ". 

Къща Павлити е типична възрожденска къща. В пловдивските градски къщи се употребява цвят ултрамарин, а в Копривщица да вземем за пример е особено кобалтово синьо.

" Много е монументално. Тези колони, този вертикализъм издигат къщите в една доста хубава височина. Създават усещане, че къщата е по-висока. Горе този холкел е прекрасен. Много е нежно, леко е изписването и е впечатляващо. Такъв вид изписване е типично за възраждането " - описа Кривошиева.

По думите й, сходно изписване е заимствано от Ориента и в днешна Турция има доста градове като нашите, с възрожденски къщи.

Елена Кривошиева е измежду най-хубавите художник-реставратори у нас. Работила е по реставрацията на къщите " Стамболян " и " Клианти ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР