Експерти от различни области настояват предложеното от ЕК ново законодателство

...
</TD
>Експерти от различни области настояват предложеното от ЕК ново законодателство
Коментари Харесай

Ще консумираме продукти с ГМО и дори няма да знаем

Експерти от разнообразни области упорстват препоръчаното от Европейска комисия ново законодателство за растенията, получени посредством нови геномни техники и създадените от тях храни и фуражи, да бъде пренаписано, а ГМО-растенията да останат в лабораториите, до момента в който не бъдат открити действителни изгоди и потребности за освобождението им в природата и предлагането им като храна на пазара. По този мотив през днешния ден се провежда кръгла маса, на която ще бъде показана Общата позиция на жители, специалисти и браншови организации.

" Проблемът е, че регламентът планува отпадане на регулацията, отпадане на контрола, отпадане на етикирането. Така производителите и потребителите няма да имат информация за тези артикули с нови генни технологии ", изясни пред БНР доцент Веселин Дочев – учител в Шуменския университет и агроном от Земеделския институт в града.

Според сегашните условия на Европейски Съюз на етикета би трябвало да бъде изписано, в случай че е употребен ГМО-продукт. Новият правилник обаче не планува такова нещо.

" Потребителите, когато влязат в комерсиалната мрежа, няма да намерят този етикет, а самите производители, когато купуват семена, няма да знаят, че те са генно модифицирани ", изясни доцент Дочев.

Експертите не са съгласни с изказванието, че няма никаква заплаха за околната среда и здравето на хората и животните.

" Гените доста постоянно вървят свързани. Много постоянно един ген дава отговор за няколко признака или няколко гена дават отговор за един симптом. Когато сменим тези гени, въпреки и от един и същи тип, ние не сме сигурни дали няма да има някакви странични резултати. Затова ние държим да има проследяемост, да има надзор на тези растения и животни, които са претърпели тези нови геномни техники ".

По думите му има заем на доверие, само че би трябвало да има надзор и регулация.

" Някои кръгове доста бързат. Като отпадне контролът, всичко това, новите геномни технологии, се патентова. Основно сортовете и хибридите, които влизат от чужбина, са на няколко огромни компании ", разяснява той, като акцентира, че става въпрос за финансови ползи.

Според него най-опасното е отпадането на контрола. " Тогава българските производители-селекционери ще отпаднат от пазара, тогава няма да има избор –всичко ще бъде в ръцете на огромните компании ", акцентира доцент Веселин Дочев.

Той призна обаче, че учените не са единомислещи по въпроса за отношението към новите геномни техники.

На кръглата маса специалистите се надяват да убедят политиците, че България би трябвало да е срещу това решение или най-малкото да гласоподава " въздържал се ".

Пред Националното радио земеделският министър съобщи, че още не е решено дефинитивно по какъв начин ще гласоподава България в Брюксел.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР