Дронове ще следят за чистотата на въздуха на няколко места

...
</TD
>Дронове ще следят за чистотата на въздуха на няколко места
Коментари Харесай

Редица български градове попаднаха в жълтия сектор по замърсяване, сред тях е и Бургас

Дронове ще наблюдават за чистотата на въздуха на няколко места в София. Това става допустимо с помощта на пилотен план за отдалечен мониторинг на качеството на въздуха, създаден от Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Столична община. Той бе показан от кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета по екология Десислава Билева и доцент Стилиян Димитров от СУ. 

Фандъкова означи, че планът ще помогне да се вземат верни управнически решения и жителите да бъдат по-добре осведомени.

Доц. Димитров изясни, че мониторингът на въздуха ще покаже къде да се построява профилирана зелена инфраструктура. Той посочи, че планът не изземва функционалностите на стационарните системи за премерване качеството на въздуха, а ще помогне за взимането на тези решения, които да създадат града по-адаптивен към изменящите се условия и климат.

С дроновете ще се облитат от януари до юни избрани местоположения - към 10, а лятото те ще бъдат изменени. Местата ще са тези, които до момента са имали най-големи проблеми с качеството на въздуха.

Според Фандъкова в последните години в София има трайни устойчиви трендове за възстановяване качеството на въздуха, само че има дни с доста съществени превишения. " Резултатите демонстрират, че напъните си костват и би трябвало да продължат ", добави кметът на София.Десислава Билева разяснява, че за предходната година има единствено една станция, която е отчела повишение на нечистия въздух и това е тази в квартал " Надежда ".

По думите на доцент Стилиян Димитров, през последните 10 години качеството на въздуха в София се е подобрило с 40%. Част от аргументите за това са, че превозът е със напълно различен темперамент, хората са сменили моделите си на държание, избират по-често метрото и градския превоз, добави още ученият, написа Българска телеграфна агенция.

В дните, когато въздухът в София бе най-силно нечист през последните седмици, зоните в жълто бяха кварталите " Павлово ", " Васил Левски ", " Хиподрума " и " Младост ". През миналата седмица равнището на фини прахови частици бе 12,1µg/m³, което е 2,4 пъти над нормата. След това мощният вятър издуха мръсотията.

Българските градове, които също попаднаха в жълтия бранш по замърсяване, бяха Бургас, Плевен, Видин, Варна, Русе, Пловдив, Враца, Несебър, Добрич и Шумен. В Бургас замърсяването бе 6,7 пъти над нормата. В Плевен фините прахови частици бяха 6,6 пъти над естественото, Видин - 6,6 пъти, Варна – 5,8 пъти, Русе – 5,5, Пловдив – 5,2, Враца – 5 пъти, Несебър – 3,6 пъти, Добрич – 3 пъти, Шумен - също 3 пъти над нормата.

Концентрацията на праховите частици за Пловдив бе избрана като " неприятна " и имаше оранжев код за отровно положението на въздуха в града. От Община Пловдив приканиха жителите да не вършат разходки наоколо до основни пътни артерии и области, отоплявани с въглища. " Гражданите, употребяващи твърдо гориво за битово отопление, призоваваме за прекосяване, при опция, към различно отопление (когато е приложимо). Не използвайте персонални МПС, а публичен превоз.

Системата за упования атмосферен капацитет за замърсяване с ФПЧ10, създадена от екип на Национален институт по метеорология и хидрология, предвижда в идващите дни ниски равнища на фини прахови частици за столицата.

Как фините прахови частици ни вредят

Прахът постъпва в организма най-вече посредством дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) доближават до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни болести, грип или астма са изключително чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Вредният резултат на замърсяването с прахуляк е по-силно изразен при по едно и също време наличие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното деяние във връзка с дихателните органи и откритите лигавици. То се демонстрира с раздразнение и зависи от продължителността на експозицията.

Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прахуляк и серен диоксид усилва общата смъртност при популацията, а при концентрации, които са на половина по-ниски, се следи повишение на заболеваемостта и нарушение на белодробната функционалност. Продължителната експозиция на серен диоксид и прахуляк се демонстрира с повишение на неспецифичните белодробни болести, най-вече респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити - при доста по-ниски концентрации от ( 30 - 150 mg/m3), което е изключително мощно проявено при деца. Най-уязвими на комбинираното влияние на праха и серния диоксид са хронично болните от бронхиална астма и от сърдечно-съдови болести.

Политиките на Европейския съюз

Дългосрочната цел на Европейски Съюз е да се реализиран степени на непорочност на въздуха, които не водят до неприемливи въздействия и опасности за човешкото здраве и околната среда. Европейски Съюз работи на доста нива за понижаване на излагането на замърсяване на въздуха: чрез законодателство, съдействие с браншовете, виновни за замърсяването на въздуха, както и с интернационалните, национални и районни органи и неправителствени организации и научни проучвания. Политиките на Европейски Съюз си слагат за цел да понижат излагането на нечист въздух посредством понижаване на излъчванията и определяне на правила и целеви стойности за качеството на въздуха. Преди 10 години, през 2013 година, Европейската комисия одобри оферти пакет за качеството на чистия въздух, в това число нови ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха.

Специалистите поучават в дните с замърсен въздух хората със сърдечни и белодробни болести да лимитират излизанията. Здравите хора пък да не правят физически действия, да не се тича, да не се кара колело, тъй като всяко дихателно придвижване вкарва в белия дроб повече токсични газове.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР