Днес е второто заседание на комисията, която ще определи тазгодишните

...
</TD
>Днес е второто заседание на комисията, която ще определи тазгодишните
Коментари Харесай

В Пловдив отличават носителите на Националната награда Христо Г. Данов

Днес е второто съвещание на комисията, която ще дефинира тазгодишните носители на Националната премия " Христо Г. Данов ". Наградите се дефинират на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите:

" Българско издателство " ; " Автор на българска художествена литература " ; " Преводач на художествена литература " ; " Автор в региона на хуманитаристиката " ; " Автор на издание за деца " ; " Художник или дизайн и оформление на книга " ; " Представяне на българската книга " и " Библиотечно дело ". На носителите на премията се връчват диплом, дребна пластика и парична премия, а на номинираните – диплом.

Голямата премия за повсеместен принос в националната книжовна просвета се дефинира от Министъра на културата, който я афишира и връчва персонално.

Тържествената гала по връчването на оценките ще се състои на през днешния ден 16 юни от 17 ч. в двора на къщата музей на " Христо Г. Данов " в Стария град на Пловдив. (при неприятно време вътре в къщата)

Водещ на церемонията ще е доцент доктор Борис Минков – книжовен историк и критик, публицист, гост-преподавател в редица български и задгранични висши образователни заведения, учител в Катедра " Приложни изкуства " в АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “, издател на списание " Страница “ и ръководител на УС на Сдружение Литературна къща.

За музикалния декор ще се погрижи дуо " Грациозо “ - Златина Георгиева (флейта) и София Колева (арфа). София и Златина са приятелки от деца, приключили са музикалното учебно заведение в Пловдив като по-късно за малко пътищата им се разделят. Софи завърша магистратура по арфа в България и сега се радва на надарените си възпитаници. Злати приключва магистратурата си по флейта в Италия само че взема решение да се върне в България и също се радва на сполучливи възпитаници. За тях най-голямото благополучие е че споделят живота, другарството и сцената дружно.

Събитието се провежда от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на премията за принос в българската книжовна просвета. Конкурсът се организира годишно от 1999 година

Очакваме ви!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР