Диана Димитрова е кандидат за общински съветник от листата на

...
</TD
>Диана Димитрова е кандидат за общински съветник от листата на
Коментари Харесай

Диана Димитрова, БСП: Личната ми кауза е построяване на сграда на Математическата гимназия

Диана Димитрова е претендент за общински консултант от листата на коалиция " Българска социалистическа партия за България “, бюлетина №1, преференция 105.

Родена е в Пловдив през 1979 година, приключила е Национална комерсиална гимназия – град Пловдив. Висшето си обучение получава в Пловдивски университет " Паисий Хилендарски “, компетентност " Политология “, магистър е по логика на психиката.

Дългогодишен специалист в областта на Европейските фондове – предприсъединителни и Европейския фонд за районно развиване. Дълги години е работила в Министерство на районното развиване и благоустройството, Южен централен регион като финансов специалист. Основните й функционалности са свързани с инспекция и утвърждение на желаните от общините средства по европейски планове, финансирани от Европейски фонд за районно развиване по програмата " Регионално развиване “ и " Региони в напредък “ на Министерство на районното развиване и благоустройството.

В момента работи като началник-отдел " Координация и планове “ в община " Родопи “.

- Г-жо Димитрова, кои са областите, в които смятате, че може да бъдете най-полезна в бъдещия общински съвет – икономист, експерт по планове с европейско финансиране?

- Да, много години получих опит в това отношение. Аз съм проверявала претенции за заплащания и на община Пловдив – Цар-Симеоновата градина, Устойчив градски превоз.

Ще направя всичко допустимо тези планове, които сега общината осъществя и усвоява средства и които са извънредно забавени във времето, ще дам всичко от себе си да съм дейна в тази посока като общински консултант в бъдещия парламент.

Община Пловдив претърпя няколко финансови корекции, едната по " Региони в напредък “ за пробива при Водната палата, където бяха отпуснати средства за цялата реорганизация около реката, само че вследствие на решението на общината да направи този пробив част от инвестицията се загуби. Общината трябваше да възвръща първо със свои средства, второ имаше финансова промяна, настрана трябваше и на компанията да се заплати наказателна клауза. Мисля, че в това отношение ще бъдат доста потребна.

В момента двете общини – Пловдив и " Родопи “, взаимно направихме план по стратегия " Лайф “, който касае климатичните промени. Той към момента в утвърждение от Европейската комисия. Основната функционалност е предварителна защита от наводнения на над 11 общини. Проектът е на стойност 19 милиона евро и се надяваме, че в случай че бъде утвърден от Европейска комисия, ще бъде почистено коритото на река Марица в много сериозен периметър.

- Има ли късмет да бъде почистено коритото на река Марица в границите на града по този план?

- Проектът в частта на Пловдив планува създаване на полдери, които ще бъдат отвън града. Не знам за какво по този начин са дефинирали дейностите. Всяка една община, която взе участие в плана, планува това, което ще прави. Община " Родопи “ е решила, че по-добре да си защищити обитаемоте места от наводняване и по този начин сме го заложили. Ще бъде построена система за ранно уведомяване за всички общини, които вземат участие в плана. Самата стратегия " Лайф “ не позволява разчистване на реки и на корита като цяло. Имаше такава опция по " Региони в напредък “ да се направи и доста общини се възползваха от нея.

- С какви други действия бихте се занимавали в Общински съвет – Пловдив?

- Мисля че бих била потребна в обществената политика. Има доста неща, които могат да се свършат и за хората в неравностойно състояние, и за инвалидите.

С нашия претендент за кмет на града арх. Костадин Палазов бяхме на среща със Съюза на слепо-глухите в България. Хората изброиха доста наболели проблеми – да вземем за пример, общинската транспортна услуга за хора с увреждания не е добре развита. Реално, от 8 закупени от община Пловдив рейса, единствено 6 действат. Необходимо е 5 дни по-рано да се съобщи, че желаят да ги употребяват, което значи, че в случай че на един неработоспособен или сляпо-глух човек му се наложи в този момент да се придвижи в града, това е безусловно невероятно.

Да не приказваме, че градският превоз е неприспособим за тях. Картите им за пътешестване са били 5 лв., в този момент са както на останалите 13 лв.. Проблем има за гласуването им, тъй като гласоподават с компаньон. В община Добрич да вземем за пример на локално равнище са създали профилирани секции за слепо-глухи хора, закупили са устройства със специфичен програмен продукт и хората гласоподават независимо.

Смятам, че програмата " Топъл обяд “ може да обгръща и незрящите и да им се доставя храната до адрес, както е в други общини. Както и улеснен достъп до услугата " Личен помощник “, която сега е извънредно усложнена. Да не приказваме, че онлайн не може да се подадат документи, върви се на място.

В нашата стратегия е залегнало основаването към общината на фонд за надарени деца, които ще се образоват в чужбина.

- Според вашата експертиза на какво се дължат сегашните проблеми на града, свързани с боксуващите поправки на булеварди и улици?

- На неприятното обмисляне. За да се случват нещата, първо компаниите би трябвало да имат нужния потенциал, служащи и техника, да съблюдават периодите. Разбирам, че има непредвидени условия, само че не може да разкопаваш по едно и също време булеварди, без да имаш ясната визия, че ще се застъпят във времето и в действителност ще отцепиш цели квартали без нужната инфраструктура да може хората да се придвижват. Примерът в " Южен “ е емблематичен. Нашият претендент за кмет на региона професор Христо Бозуков внесе в внесе протестно писмо против затварянето на Бетонния мост. В Интегрирания проект на община Пловдив мостът не съществува, което значи че би трябвало да бъде съборен, което е цялостен парадокс.

Да не приказваме какъв брой време загуби общината за пробива при Водната палата, който в последна сметка не се възвърне в цялост, както изглеждаше булеварда. Въпросният шадраван за 1.5 милиона към този момент не съществува.

- Всички управленци на града дължат доста на екологията, с какво програмата за ръководство на Българска социалистическа партия в тази тенденция е по-различна?

- Ние предлагаме градът да става по-зелен. Акцентът е върху запазването на съществуващите зелени площи, а самата растителност да се поддържа от положителни експерти. Прави усещане безразборното изрязване на дърветата в парковете и по улиците. Граждани споделят, че се режат здрави дървета, а се оставят заболели и рискови да паднат. Това е или непросветеност, или липса на ландшафтни архитекти. Зелените площи в града понижават, замърсяването на въздуха е доста съществено, може би Пловдив е градът с най-мръсен въздух на Балканите. Ако има добра транспортна услуга, хората ще слязат от колите. За страдание, в новия програмен интервал общината няма да има опция да закупи електробуси.

- Защо? Ние чакаме отварянето на новата стратегия " Транспорт “?

- Ще забележим по какъв начин е заложен планът, тъй като без европейско финансиране тези електробуси няма да могат да бъдат закупени. Аз съм проверявала плана на Стара Загора за градски превоз. Той е за 122 милиона лв. и мога да ви уверя, че закупиха доста хубави електробуси и тролейбуси. Моето мнение е, че общината би трябвало да си върне градския превоз, с цел да слязат хората от колите.

Смятам, че би трябвало да се върне машинното миене на улиците, а не както е в този момент да се оросява средата на платното.

В целия град има потребност от повече контейнери за смесени битови боклуци и разделно събиране.

- Община Пловдив претърпя провал в осъществяването на плана за замяна на печките с твърди горива с по-екологични източници. Ще се го доразвиете ли този план?

- Важно е, тъй като европейските наставления са такива, че всичко би трябвало да мине на зелена сила, да се отстранен печките на твърдо гориво. В Пловдив има хора в неравностойно обществено състояние, а на национално равнище към момента нямаме дефинирано кой е енергийно безпаричен.

По плана по " Околна среда “ за компостираща апаратура община Пловдив не може да извърши планувани зелен боклук от 10 000 тона. На първата година на резистентност има 3000 тона, което ще докара и до финансова промяна във времето. Смятам, че там изначално нещата са сбъркани, тъй като трябваше Регионалните сдружения за ръководства на боклуци да аплайват с един план, а не на всяка община да се дават пари.

Другата екологична бомба, която цъка, е сметището в Цалапица. То трябваше да бъде доста затворено доста от дълго време, само че продължава да действа. Доказано е, че замърсява река Марица, защото долните пластове са съвсем свлечени.

- Каква ще бъде обществената политика, която ще пази групата на социалистите и вие персонално в новия локален парламент?

- Имам концепция, която може да се развие във времето. Храната, която се изхвърля от заведения и магазини е извънредно доста и може да се създадат места, където тази храна да се раздава на хора в потребност. Така вършат в Европа.

- Като представител на новите млади лица в партията в града защо ще настоявате в областта на младежките действия и образованието?

- Аз съм приела като персонална идея да направя всичко допустимо да се построи постройка на Математическата гимназия. С починалия коментирахме обстойно и нашироко цялата сага. Той ми показа, че през далечната 1982-1983 година планът е бил на стойност 11 милиона $ – представете си какво огромно строителство. От тогава до през днешния ден този план не се е случил.

Без целева дотация от Министерство на финансите няма по какъв начин да се направи, тъй като към днешна дата сред 20 и 30 милиона ще коства. Общината няма по какъв начин да отдели такава сума и считам, че откакто страната има пари за строителство на игрища, за тези надарени деца би трябвало да се направи една естествена постройка, с естествени кабинети, в които да учат, да не се сменят във физкултурния салон и на смени да играят. Това са надарени деца, които популяризират освен Пловдив, а България.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

Диана Димитрова е претендент за общински консултант от " Българска социалистическа партия за България " - бюлетина № 1, преференция 105.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР