Дъждовното време стресна организаторите на Фестивала Светът е за всички“

...
</TD
>Дъждовното време стресна организаторите на Фестивала Светът е за всички“
Коментари Харесай

39 организации се включиха във Фестивала на хора със специфични потребности в Русе

Дъждовното време стресна уредниците на Фестивала " Светът е за всички “ и попречи на концепцията изложбата базар да се организира навън пред Дома на културата в Парка на младежта. За наслада, положителното въодушевление не беше помрачено. Вътре в постройката имаше задоволително пространство, където се нареждаха 21 маси, отрупани с ръчно направени предмети –  аксесоари, декорации, детски играчки. Бяха показани авторски картини, стихосбирка и гоблени.

Точно в 10 ч фестивалът беше открит. В препълнената зала кметът на Русе Пенчо Милков показа възхищението си от силата на духа, волята и гения на участниците в концерта и изложбата и убеждението си, че както слънцето, небето, цветята и дърветата са за всички, по този начин и светът би трябвало да е за всички и хората, без значение от разликите си, би трябвало да получават равни шансове в него. Събитието беше почетено още от  Енчо Енчев – заместник-кмет, и Катя Петрова – шеф дирекция " Хуманитарни действия “ в Община Русе. Цветя и приветствен адрес се получиха от Областния шеф на Област Русе.

Всички участници сe бяха подготвили доста усърдно. Силно начало на концерта сложиха участниците от учебно заведение " Йордан Йовков “ и Комплекса за обществени услуги към КАРИТАС Русе. Откроиха се децата на ресурсно подкрепяне от учебните заведения " Отец Паисий “, " Проф. Веселин Стоянов “ и " Недка Иван Лазарова “ и ДГ " Зора “. Териториалните организации на Съюза на слепите и Съюза на глухите в Русе, Дряново, Горна Оряховица и Габрово се показаха доста почтено.

Сдруженията КАРИТАС, " Динамика “, Щръклево, " Воля “, Ряхово, " Дете и пространство “, " Дунавско зарево “, " Смело сърце “, " Регионална досегаемост “ и " Кураж “ обичайно способстваха за положителното равнище на фестивала и за реализиране на неговите цели.

И тази година центрове за характерна поддръжка на деца и лица в риск от обществено изключване от Русе, Разград, Ряхово, Щръклево, Габрово, Борово, Велики Преслав и Бургас показаха себе си посредством изразните средства на танца, словото и песента.

Разшири се присъединяване на читалищата и на клубовете на инвалида. Тази година те бяха от с. Долно Абланово, с Тетово, с Юпер, Иваново, гр. Кубрат и с. Беловец.

За първи път фестивалът закупи интернационален темперамент посредством атрактивното включване на участници от Афганистан, Сирия и Еквадор, настанени в русенския спешен център за непридружени деца, непознати жители и деца бежанци в риск, който е  единствен в страната.

В края на фестивала беше изказана признателност за  партньорството и поддръжката на Русенски университет " Ангел Кънчев “ в лицето на ректора акад. Христо Белоев и проф. Юлияна Дончева от катедра " Педагогика, логика на психиката и история “. Беше връчена посмъртно премия – плакет на досегашния годишен участник във фестивала Валентин Минков от клуб " Различни и равни “ в университета.

Равносметката е, че общо 39 организации са взели присъединяване във фестивала с обхванати близо 500 индивида, писа РусеМедиа.

Наред с удовлетворението от положителната организация на фестивала, беше записано предпочитание на участниците идващото му издание да се организира навън и по опция в централната градска част на Русе, защото като се изключи че имат характерни умения, те към този момент имат и самочувствие и подготвеност да ги показват обществено.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР