Д-р Антоанета Димитрова е част от екипа на Комплексния онкологичен

...
</TD
>Д-р Антоанета Димитрова е част от екипа на Комплексния онкологичен
Коментари Харесай

Д-р Антоанета Димитрова, КОЦ-Русе: Продължителното живеене в замърсена среда води до мутиране на обикновените клетки в ракови

Д-р Антоанета Димитрова е част от екипа на Комплексния онкологичен център в Русе от 13 години. Завършила е здравната си компетентност в университета в Плевен, а работният й път минава освен през България, само че и през Африка и Германия. Благодарение на своя богат професионален опит, ерудираност и позитивна настройка, доктор Димитрова е издирван и обичан експерт в онкодиспансера.

Д-р Димитрова, в предходния ни диалог стана дума за въздействието на неприятния въздух върху здравето. Наистина ли е толкоз съществено ситуацията в Русе?

Категорично има връзка сред нездравословната среда на живот и нашето здраве. За страдание, Русе не може да се похвали с чист въздух и това дава своите отрицателни последствия върху популацията. Първо стартират да се обострят всички хронични болести на горните дихателни пътища – обструктивен бронхит, астма, ринит, алергични болести. Като прибавим вирусните инфекции, които са чести, това утежнява общия здравен декор на организма. А продължителното живеене в такава среда, води до мутирането на естествения геном на клетката и превръщането и в ракова. Все повече са случаите на тумори на глава и шия, тумори на дихателната система, тумори на пикочния мехур. Много изследвания през последните години потвърдиха, че работата с петролни артикули и поемане на изпаренията им постоянно води до карцином на пикочния мехур. В Русе следим повишаване на болни от карцином на белия дроб, който няма характерна симптоматика и по тази причина се открива в късен етап.

За да не бъда голословна ще поддържа тезата си с доказателства от регистъра за онкологични болести, който демонстрира следното:

Новорегистрирани болести от карцином на бял дроб за Русе за 2022 година са 101 случая, а за 2023 година 111. Да създадем съпоставяне с Разград и Силистра.

През 2022 година в Силистра са регистрирани 47 нови случая, а през 2023 година са 33. В Разград през 2022 година те са 45, а през 2023 година са 22 новозаболели. Демографски областите Силистра и Разград са по-малки от Русе, само че въпреки всичко прави усещане, че за 2023 година заболеваемостта там е двойно понижена. А в Русе продължава да се повишава.

Ще напомня, че по време на коронавирус пандемията, когато всеобщо се правеха фотоси на бели дробове, бяха открити инцидентно много белодробни карциноми, като за 2021 година в Русе те бяха 117.

Как става по този начин, че хубавичко клетка се трансформира в ракова?

Промените са на доста ниско, молекулярно равнище. Лошата среда на живот рефлектира непосредствено върху ДНК и РНК веригите в нашите кафези, които се нарушават значително. Представете си да редите стена с хубави и здрави тухли, само че няколко от тях се окажат дефектни. Цялата стена ще падне. Същото се случва и с нашия организъм. Продължителното влияние на нечиста среда върху тялото ни поврежда клетките и те може да мутират до ракови.

Ние като общество би трябвало да обърнем внимание на боледуването, изключително на децата. Дори и при най-баналната зараза вирусът нарушава общия здравен декор и основава удобна среда, т.е има причина за мутиране на клетките.

Казвате, че ракът на белия дроб е доста тежко заболяване, което съвсем няма симптоматика. Дайте ни образец от Вашата процедура от последните месеци, при който има положително развиване за пациента.

Един от последните случаи е на 60 годишен мъж с 4 етап карцином на бял дроб. Той дълги години е работил в среда за преправка на тежки метали, дълготраен пушач /над една кутия на ден/. В неговия случай се сблъскахме с тежък болков синдром неподвижен и придвижване. Проведохме окончателна лъчетерапия, в хода на която болковият синдром отзвуча. Към момента се регистрира възобновяване на качеството на живот на пациента, при който чакаме да реализираме цялостен местен туморен надзор.

Как психоемоционалната настройка на пациента въздейства на неговото лекуване?

Първото, което обяснявам на моите пациенти е какво съставлява самото лекуване, в това число какви нежелани реакции да чакат. Много е значимо пациентите да се доверят и да спомагат, тъй като, когато са позитивни в своята настройка се реализират прелестни резултати в лекуването. Пациентът би трябвало да разбере, че сме дружно в битката с рака. И тук изрично споделям, че 50% от лекуването е вярата на пациента, че ще оздравее. Много образци мога да дам в това отношение.

Сега се сещам за пациент с карцином на устната празнина. Млад човек, тежка диагноза. Дълго говорихме за лекуването, за нежеланите реакции, за това по какъв начин ще се усеща. Той не можеше да се храни, отслабна с 20 кг. до момента в който провеждахме лъчелечение. Но от самото начало споделяше, че знае какво се случва и е спокоен. В последна сметка се регистрира цялостен туморен надзор. Това се дължи на неговата убеденост и доверие в нас. Борбата беше взаимна. И ние победихме.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР