Бургаският художник Огнян Петков изработи скулптура на Свети Георги“, която

...
</TD
>Бургаският художник Огнян Петков изработи скулптура на Свети Георги“, която
Коментари Харесай

Скулптура на Свети Георги ще има пред храм в Бургас

Бургаският художник Огнян Петков създаде статуя на " Свети Георги “, която ще бъде сложена в градинката пред едноименния храм в кв. " Лозово “. Творбата е направена за 40 дни от врачански варовик и е с размери 160/150/45 см.

Идеята на Петков, която стои в основата на тази самодейност, е скулптурните произведения да не се концентрират единствено в Морската градина или в центъра на град Бургас, а да участват и в неговите квартали.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура “, Програма " Творчески стипендии “.

Очаква се скулптурната комбинация да бъде открита на храмовия празник – 6-ти май, Гергьовден.

Огнян Петков е роден през 1961 година в Бургас. 1976-1981 учи в Художествената гимназия в Казанлък, след което следва в Художествената академия в София при проф. Д. Даскалов, проф. Ем. Попов и проф. Г. Чапкънов. Живее и работи в Бургас. Използва в творбите си разнородни материали – камък, бронз, желязо, дърво. Участва в голям брой пленери по живопис и симпозиуми по статуя у нас и в чужбина. През 2010, 2011, 2012, 2013 година е участник във Фестивала на пясъчната статуя в Бургас.

Носител е на редица награди - /2005/ " Приятели на морето “, /2015/ XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, премия за статуя на Министерство на културата, /2017/ Художник на годината – Бургас и други

Негови статуи са владеене на: Колекция " Жорж Екли “ в Париж, Бил Клинтън (галерия " Стълбата “), Колекция " Българска статуя в парк " Заимов “ в София, Колекция " Българска статуя “ в Министерството на външните работи, Катедрален храм " Св. Стефан “ в Бамберг, Германия, Кирсан Илюмжинов, Кубрат Томов, Петър Дилян и други Автор е на премиите: Уфология и психотроника, уебсайт " Флагман ", Биенале " Приятели на морето “, " Цветето на Хеликон “.

Член е на Съюза на българските художници от 1996 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР