Близо 40% ръст на делата, образувани по реда на Закона

...
</TD
>Близо 40% ръст на делата, образувани по реда на Закона
Коментари Харесай

Ръст на делата за домашно насилие в Русе

Близо 40% растеж на делата, формирани по реда на Закона за отбрана от домашно принуждение, регистрират от Районния съд в Русе. От началото на тази година техният брой е 31, до момента в който за същия интервал през 2023 година той е бил 22. За цялата минала година делата за домашно принуждение, заведени в Районния съд в града са били 106. Данните бяха показани по време на финалната конференция по план " Партньорство с идея “, който се осъществя от Сдружение " Център " Динамика “ – Русе в партньорство с Клуб " Отворено общество “ – Русе и Областната администрация, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 година По време на конференцията беше споделено още, че до края на предишния месец в Русенско са били издадени 17 заповеди за отбрана от началото на тази година. 13 от тях са били за незабавна отбрана. За съпоставяне през 2023 година тези заповеди са били общо 111, от които 58 за незабавна отбрана. Според регионалния шеф Данаил Ковачев тематиката за предварителната защита на домашното принуждение би трябвало да е на непрекъснат фокус пред държавната и локална администрация, като положителното взаимоотношение сред институциите и неправителствения бранш е основен съставен елемент.

В рамките на плана бяха извършени повече от 40 срещи във всички обитаеми места от района, както и редица образования на експерти и възпитаници. В рамките на осведомителните сесии, в които участваха повече от 1000 души от района, бяха прегледани редица действителни проблеми. Темите, които бяха обсъждани включваха спецификата при работа с деца, жертви и/или очевидци на закононарушения или потърпевши от принуждение, предварителната защита на нападателно държание при подрастващите, както и съответното и навременно даване на психична, обществена и правна поддръжка на потърпевши от домашно принуждение и на причинителите на такова. Особено внимание бе обърнато на методите за ранна предварителна защита при домашно принуждение и междуинституционално съдействие, а също и на другите услуги за поддръжка на жертвите от домашно принуждение. Част от самобитния курс включваше и по-тясно профилирани юридически тематики, като използването на Закона за отбрана от домашно принуждение, както и ролята на координационния механизъм за помощ на потърпевши от домашно принуждение.

Припомняме, че от октомври 2022 година в Русе действа и неповторим по рода си съвещателен център за безвъзмездна помощ на хора от уязвими групи,

претърпели принуждение. Той обгръща територията на всички общини от региона, като за задачата при случай на домашно принуждение, мобилен екип от Русе се среща с потърпевшите и им спомага по всевъзможен метод. До момента от услугата са се възползвали над 260 души от района. От януари 2024 година до в този момент Центърът е оказал помощ на повече от 40 пострадали. Добрата вест е, че Центърът ще продължи да действа и след края на плана. Потърпевшите могат да получат психическа, обществена и юридическа съвещания от специалистите в Центъра.

На конференцията участваха и представители на Малка грантова скица на Програма " Правосъдие " към Министерството на правораздаването.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР