Бирата е със значително историческо и културно значение и съдържа

...
</TD
>Бирата е със значително историческо и културно значение и съдържа
Коментари Харесай

Експерт от Пловдив: Абсурдно е да се твърди, че бирата в кен е по-хубава от тази в бутилка. Мезето е основната причина за биреното коремче

Бирата е със доста историческо и културно значение и съдържа богат набор от биоактивни субстанции. Напитката се създава от 4 съществени съставки, които са естествени - вода, малц, хмел и пивни дрожди. Най-специфичното при бирата е хмелът, а наклонността последните няколко години, е за проучване на всички потребни субстанции – особено фенолите и полифенолите, които са доста мощен антиоксидант и могат да окажат сериозен резултат върху човешкото здраве. Българските учени имат принос в проучванията на механизмите и свойствата на пивото, за които разказват гл. ас. доктор Петър Недялков, преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив и д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните в предаването  " В развиване “ по.

Благодарение на новите проучвания е потвърдено, че има сред 800-900 субстанции, които биха могли да бъдат потребни за здравето. Д-р Недялков дава и още един образец за съставна част с потребни свойства - пивните дрожди, които са богати на витамини от Б комплекс.

" Трябва да се означи, че алкохолът работи успокояващо на човешкия организъм, само че е значим фактор да се употребява в умерено количество. “

Препоръчителните количества за консумация на бира зависят от фактори като възраст, пол, тегло, само че в множеството случаи са от 1 до 2 половин литрови бутилки дневно, разяснява доктор Иванов.

Последното проучване бе съврзано с мониторинг за количество на Б витамини на пивото – излязоха положителни резултати за марки, които съблюдават положителни индустриални практики и имат висококачествени първични материали, означи доктор Иванов.

По отношение българската бира той изясни, че фолиевата киселина и Б витамините идват главно от дрождите, а когато се употребяват висококачествени такива, създават доста по-високо количество на Б витамини, както е и при родното питие.

Като погрешни легенди, които учените се пробват да опровергаят, доктор Недялков показва неуместното изказване да се счита, че в бирата има алкохол или пък, че бирата в кен е по-хубава от тази в бутилка.

В тази връзка той посочи, че бирата от индустриалните пивоварни, се разпределя от един ферментатор във всички линии в пропорцията, която се изисква от пазара.

Относно мита с " биреното коремче “ доктор Недялков твърди, че бирата може да ни подхлъзва да ядем повече, само че сигурно не е породено от нея, а от мезето

Специалистът още означи, че плодовите бири си подхождат повече с по-леки и свежи храни.

Във връзка с приноса на българските учени и специалисти в проучването на пивото доктор Иванов описа за презентация в Мадрид на конгрес за пивоварна просвета, който е касаел бактериите в пивото. Все още има българска просвета в тази област и тя поддържа връзка с практиката, само че сега нашите учени нямат късмет да завоюват грантове за изследвания в региона на пивото.

Изследванията се финансират посредством непосредствено възлагане от Съюза на пивоварите, както и с обособяване на детайли от други разработки, изясни още Иванов.

" Българската страна би трябвало да се замисли, че науката не е единствено фундаментална и стопанската система значително зависи от развиването на нововъведенията “.

Благодарение на връзките, които Съюза на пивоварите, е построил с тези на Европа доктор Недялков тази година за първи път съумява да взе участие в техническа среща на пивоварната научна група (BSG) към European Brewery Convention. Всички разбори, които се вършат на питие и малц се реализират на база на техните методики, които са вкарани в така наречен аналитика. Това, което се показва в тази научна група, с цел да станеш член, е нещо фундаментално и видоизменящо на сегашните разбори, изяснява още доктор Недялков.

" Тази среща доста ми оказа помощ в връзката с други университети, което ще разреши във времето да работим с някои университети в Белгия, Румъния, Италия, Англия и няколко научни проучвателен института във Финландия – където работят интензивно върху създаването на нови варианти дрожди, които да продуцират забавни аромати. “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР