Бих искал да призова българския народ да се моли за

...
</TD
>Бих искал да призова българския народ да се моли за
Коментари Харесай

Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако пловдивският митрополит Николай стане патриарх

" Бих желал да прикани българския народ да се моли за един заслужен патриарх, тъй като тежко и горко ни поради този, който се е задал от Пловдив. Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се показва пред Светия Синод, тъй като хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха митинга за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха в действителност непринудено проведени “. А митингът от Пловдивската епархия беше под строй. Демонстрацията на власт от този митрополит пред Светия синод е в действителност доста рискова. Той разполага с бизнес и политическо въздействие. Българската църква не я чака нищо положително, в случай че нещата тръгнат в посоката, в която той е тръгнал.

Това сподели в предаването " Честно казано с Люба Кулезич “ по телевизия " Евроком ". Той е създател на единственото изявление на български патриарх, обещано непосредствено в ефир – журналистът и историк Горан Благоев.

Според Благоев има един, двама претенденти, които биха били подобаващи да заемат поста на новия български патриарх.

" Един от тях е извънредно уравновесен, човек, който е добре признат, пази предпазлив баланс във връзка с съветската черква, което не е маловажно и има положителни контакти с други поместни църкви. Мисля, че този човек е подобаващия, само че се притеснявам, че тъй като не е доста в кръговете и няма доста шансове “.

" Искам да напомня кои бяха тримата претенденти преди 11 години за български патриарх. Това беше митрополит Неофит – сътрудник “Симеонов ", Старозагорският митрополит Галактион, прочут като сътрудник " Мишо " и ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, само че има някакви съмнения, че може би няма досие в България, тъй като е някъде в Москва. Казвам го като догадка, само че представете си, в случай че този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше сега български патриарх, какво щеше да се случи “, добави той.

" Сега не знам дали има алтернатива да стане патриарх, само че несъмнено Неофит беше подобаващия патриарх, в подобаващото време. Друг е въпросът, че явно не му стигна времето и силите да свърши доста неща, като да вземем за пример да има куража да застане против една част от Светия Синод “, сподели още журналистът и историк.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР