Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи 19 нарушения на

...
</TD
>Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи 19 нарушения на
Коментари Харесай

Солени глоби за Община Пловдив за незаконосъобразност по най-важните обществени поръчки, в това число са стадионите

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) откри 19 нарушавания на Закона за публичните поръчки при тествани 7 обекта, които се осъществят в Община Пловдив, написа в доклада за първото тримесечие на 2023 година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Сред проверяваните поръчки е възлагането на градежа на стадионите " Христо Ботев " и " Локомотив ", реконструкцията на " Даме Груев ", планът " По крепостните стени на Филипопол ", подобряването на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания в град Пловдив – I стадий по пет обособени позиции, реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежи на град Пловдив, стадий I, квартал (част) 10 бул. " Дунав " – " Брезовско шосе ", построяването на нова детска градина за 8 групи в жр " Тракия ". Проверките са обхващали осъществяването на подписаните контракти и документалната аргументираност на осъществените заплащания по тях.

Съставени са актове за открито административно нарушаване, само че в тримесечния доклад не се показва има ли и на каква стойност са вредите. Проверените 7 публични поръчки са на обща стойност 88 611 424 лв.. 

В отчета се споделя, че най-вече нарушавания са установени в метода на установяване на оценката по всеки индикатор в Методиките за сложна оценка, който не дава опция да се оцени равнището на осъществяване и да бъдат съпоставени и оценени обективно техническите оферти в офертите, както и не обезпечава на претендентите и участниците задоволително информация за разпоредбите, които ще се ползват при установяване на оценката по всеки индикатор. Установено е, че с незаконосъобразно одобрените Методики за сложна оценка, е дадена неограничена независимост на оценителната комисия, без да има механизъм за оценка на техническите оферти всъщност, който да разреши да се оценят по-високо тези предложения, които оферират по-високо качество на осъществяването и/или по-добри механически характерности. В резултат на незакосъобразните методики, всички участници, като се изключи един, след това определен за реализатор, са отстранени от по-нататъшно присъединяване, което е довело до опорочаване на публичните поръчки.

В два случая АДФИ открива, че не е подписан писмен контракт с външен експерт – строителен инженер, притеглен като член на назначена комисия за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите предложения. Констатирано е, че  по едно и също време в РОП и на профила на купувача, поддържан на централизираната електронна платформа, не е оповестено мнението на АОП за сбъднат надзор върху 118 Проверени задания процедура за възлагане на социална поръчка. Освен това в профила на купувача на възложителя, поддържан на централизираната електронна платформа, не е оповестена информация, относима към извършените пазарни съвещания и получения резултат.

За по този начин откритите, в хода на финансовата ревизия, нарушавания са формирани и връчени 19 бр. АУАН против виновното длъжностно лице. При инспекция на осъществяването на договорите, подписани след извършените процедури за възлагане на публични поръчки, е открито неспазване на договорни клаузи относно  ненавременно показан на възложителя финансово-строителен проект и график за осъществяване на СМР; неналичие на поръчителство с годна гаранция по отношение на предоставени предплатени заплащания за два отчетни интервала, с което не са предпазени финансовите ползи на общината; неспазване на единичните цени на материалите от анализните цени към количествено-стойностна сметка, неразделна част от подписан контракт за социална поръчка, показана с плановата документи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР