Административният съд в Пловдив обезсили решението на Районния съд в

...
</TD
>Административният съд в Пловдив обезсили решението на Районния съд в
Коментари Харесай

Административният съд върна делото за събарянето на тютюневия склад Ориент Табако

Административният съд в Пловдив обезсили решението на Районния съд в града за налагане на санкция за събарянето на тютюневия склад " Ориент Табако " и върна делото за ново разглеждане от различен състав, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

На 14 юни 2022 година тогавашният министър на културата издаде наказателно разпореждане за нарушение на Закона за културното завещание (ЗКН) и наложи имуществена глоба в размер на 23 000 лв.. Собственикът на склада - компания " Одрин-8 " ЕООД, апелира административното наказване в Районен съд - Пловдив и санкцията е понижена на 15 000 лв.. 

В съответния случай става въпрос за нарушаване на член 71, ал.1, т.1 от ЗКН, който гласи, че притежателите на здания недвижима културна полезност са длъжни " да поставят нужните грижи за тяхното запазване, предпазване и поддържане в положително положение ". Наложената глоба е на съображение член 197 ал.1 от ЗКН.

Адвокатите на " Одрин-8 " ЕООД подават тъжба в Административния съд, с която желаят да се анулира решението на районните магистрати, както и доказаното с него наказателно разпореждане. Излагат доводи за незаконност и за съществуване на допуснати основни процесуални нарушавания. Според Административния съд, обжалваният правосъден акт е  неприемлив. 

Производството пред Районен съд е формирано на 10.08.2022 година, след влизане в действие на промените на Закона за административните нарушавания и санкции, в действие от 23.12.2021 година Във връзка със законодателната неизясненост в наредбата на чл.61 от Закон за административните нарушения и наказания, на 28.04.2023г. е постановено Тълкувателно разпореждане № 3 от 28.04.2023 година на Окръжна следствена служба от Наказателен кодекс на Върховен касационен съд по т. д. № 5/2022 година Обжалваното тук решение е постановено по-късно - на 25.05.2023 година. Съгласно член 61, алинея 1 Закон за административните нарушения и наказания (в мощ от 23.12.2021 г.) при разглеждане на делото пред районния съд се приканват нарушителят, поискалият обезщетение, притежателят на движимостите, с които е осъществено предписание или са отнети в интерес на страната, в случай че не е извършител, наказващият орган или институцията, или организацията, чийто орган е издал акта по член 58д, т. 4 (т. е. електронeн фиш), както и позволените от съда очевидци.

В Разпореждането на районен съд от 12.09.2023г. за насрочване на въззивното дело не е посочен съответен ответник, като за правосъдното съвещание е свикан и е конституиран като страна Министерство на културата, а не издателят на акта Министър на културата. Участие в производството е взело като страна Министерство на културата, включително и в последното правосъдно съвещание, в което делото е оповестено за решение на 09.05.20223г, т.е. след влизане в действие на посоченото Тълкувателно разпореждане № 3 от 28.04.2023 година на Окръжна следствена служба от Наказателен кодекс на Върховен касационен съд по т. д. № 5/2022 година. Такава е и страната, записана в протоколите от извършените открити правосъдни съвещания. Административнонаказващ орган обаче, видно от обжалваното наказателно разпореждане, е Министърът на културата на Република България, който е и дал отговора на касационната тъжба. Именно административнонаказващия орган е следвало и да бъде конституиран в производството като ответник в правосъдното съвещание от 09.05.2023г., респективно и съответно призоваван.

В този смисъл е и наложителното за съда Тълкувателно разпореждане № 3 от 28.04.2023 година, в което се приема, че в случаите на обжалване на актовете по член 58д, т. 1 – 3 Закон за административните нарушения и наказания, издадени от наказващ орган, следва да се приканва единствено и само точно този наказващ орган предвид на отбраната и в правосъдното произвеждане на издадения акт, като този извод следва и от граматическото пояснение на наредбата, която планува приканване на институцията или организацията единствено за случаите на оспорен акт по член 58д, т. 4 Закон за административните нарушения и наказания, т. е. в случаите, в които актът съставлява електронно изказване.

Като не е конституирал надлежната страна, въззивният съд е провел незаконосъобразно производството и е постановил неприемлив правосъден акт. Ненадлежното конституиране на страна има тежка последица, а точно правните последствия на постановеното правосъдно решение нямат обвързващ резултат. Касае се за значително нарушаване на процесуалните правила.

Ето за какво по мотив от Тълкувателно разпореждане № 3 от 28.04.2023 година на Общото заседание на съдиите от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд и Първа и Втора гилдия на Върховен административен съд по тълк. дело № 5/2022 година по разказа на Върховен административен съд, наредбата на член 221, алинея 3 Административнопроцесуален кодекс е използвана в производствата по член 63в Закон за административните нарушения и наказания. Установеният недостатък на обжалвания правосъден акт – недопустимостта му, обуславя извод, че въззивното решение следва да се обезсили на съображение член 221, алинея 3 Административнопроцесуален кодекс, а делото да се върне за ново разглеждане. При новото разглеждане на делото следва да се конституира административнонакзващия орган като ответник, стимулира се административният съдия Недялко Бекиров.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР