4851 души от област Русе са сменили личния си лекар

...
</TD
>4851 души от област Русе са сменили личния си лекар
Коментари Харесай

Близо 5000 русенци са сменили личния си лекар през 2022 г.

4851 души от област Русе са сменили персоналния си доктор през 2022 година, заяви шефът на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в Русе Мариела Личева в диалог с регионалния шеф Анатоли Станев. Основните аргументи за промяна на персонален доктор са свързани с качеството на здравното обслужване, промяната на местопребиваване или адресната регистрация, основаването или разпадането на лекарска процедура, както и прекратяването на контракт с РЗОК. По-конкретната статистика сочи, че 371 души са избрали персонален доктор на територията на друга област.

Извън регламентираните в Националния рамков контракт /НРД/ периоди за такава промяна съществува и опция за краткотраен избор на персонален доктор. Здравноосигурените лица, които живеят в друго обитаемо място за интервал от един до пет месеца, би трябвало да създадат краткотраен избор на общопрактикуващ доктор на мястото отвън непрекъснатото им местоживеене. При краткотраен избор здравноосигурените лица се употребяват с всичките си права по реда на Закона за здравното обезпечаване /ЗЗО/ и НРД.

Когато здравно обезпечено лице обитава в друго обитаемо място за период до един месец и се постанова да получи здравна помощ, може да се обърне за подпомагане към всеки общопрактикуващ доктор. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за случайно оказана здравна помощ на лица, които не попадат в пациентските им листи. За да не заплащат жителите нищо друго с изключение на потребителска такса е належащо те да показват здравноосигурителната си брошура.

Здравно обезпечените лица могат да трансформират избора си на общопрактикуващ доктор всяка календарна година в интервала от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Към 1-и януари тази година от дейните контракти за първична извънболнична здравна помощ с образувана пациентска листа са 85 общопрактикуващи лекари, като от тях три са груповите. През 2022-а са прекъснати 3 контракта с самостоятелна процедура. Два от тях се е наложило да бъдат прекъснати заради гибел на лекаря, а един по взаимно единодушие сред страните.

Общият брой на осъществилите избор по пациентска листа, т.е. с персонален доктор в област Русе, за 2022 година е малко над 214 000, от които близо 42 000 са здравно неосигурени.

През миналата година РЗОК-Русе е направила 824 инспекции, в т.ч по тъжби и сигнали. 210 са инспекциите на реализатори на първична извънболнична здравна помощ /ПИМП/, 139 са на изпълнителите на профилирана извънболнична здравна помощ /СИМП/ в т.ч медицински центрове, лаборатории и за сложно диспансерно наблюдаване, 181 на изпълнителите на извънболнична дентална помощ. Извършени са 128 инспекции на лечебни заведения за болнична здравна помощ и 168 инспекции на аптеки. За установени нарушавания са наложени наказания в размер на 95 180 лв.. Установени са и непозволено получени суми, които подлежат на възобновяване, в размер на 94 109 лева.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР