Тази вечер: Вражалец“ изкарва на карловска сцена любимите местни актьори.

...
Тази вечер: Вражалец“ изкарва на карловска сцена любимите местни актьори.
Коментари Харесай

Вражалец показва на сцената любимите карловски актьори

Тази вечер: „ Вражалец “ изкарва на карловска сцена обичаните локални артисти. Постановката е дело на звездата от Театъра на армията Сашо Дойнов, той приготвя и „ Великденско вино “ – най-хубавата пиеса за Апостола.

„ Вражалец ” от Ст. Л. Костов излиза на сцената на Карлово, постановката на обичаната на няколко генерации българска класика е на Сашо Дойнов. Премиерата е довечера, 10 октомври от 19.00 часа. Пиесата ще бъде показана на сцената на читалището в идващите седмици и за учениците от всички карловски учебни заведения. Това е в традицията на спектакъл „ Елена Снежина “.

Сашо Дойнов избра пиесата поради нейния вечен темперамент, само че и поради опцията на сцената да излязат допустимо максимален брой от карловските артисти. А за младежката аудитория и за по-възрастните актьорите в трупата са същински звезди. Режисьорът, който гостува в Карлово, ги преоткри предходната есен, след зрелище, в което той взе участие със театър на Театъра на армията. Той се обърна към управлението на читалището с предложение да направи своя режисура в Карлово и остана удивен от гения и актьорските умения на тукашните актьори. Стефана Бонева, Иван Стефанов и щерка му Зорница Стефанова, Върбан Колев, Йовко Шопов, както и още цяло съзвездие карловски актьори се оказаха подготвени да играят във „ Вражалец “. Сашо Дойнов тогава се срещнал с тях, само че те са известни освен в Карлово - спектакъл „ Елена Снежина “ има 105-годишна история, а Иван Стефанов управлява групировката към този момент 60 години. За Дойнов било удивително, че измежду самодейците актьори има да вземем за пример пожарникар - Румен Стоянов и същински ходжа - Кемал Рашид.

Межувременно към колектива, определен да взе участие във „ Вражалец “ се причислиха няколко нови артисти, измежду които Недка Иванова, която в тази режисура е в една от основните функции. Тя е счетоводителка. Тя до момента не е излизала на сцена. Сама отишла при Сашо Дойнов и му споделила: „ Не съм играла, само че имам огромно предпочитание. Ти ще ме научиш. ” Аз дадох обещание и я изучавам, а тя възприема доста добре, споделя гост-режисьорът.

Костюмите за „ Вражалец “ са от дрешника на читалището. Организаторите са поканили и сценограф. Силата на тази пиеса пиесата е в думите, в обстановките, които се разиграват, не толкоз в декорациите и костюмите, изяснява Сашо Дойнов.

В Карлово той сбъдна още една своя креативна фантазия – да сложи пиесата „ Великденско вино “- съгласно него най-хубавото произведение, писано въобще за Левски. Сашо бил играл два пъти в тази пиеса - в Димитровград като млад актьор, и в Благоевград в продължение на 15 години, където пиесата режисирал Стефан Мавродиев. Текстът е доста въздействащ. В Карлово Сашо Дойнов повери двете функции в пиесата на двама от най-хубавите артисти от спектакъл „ Елена Снежина “ – Върбан Колев и Румен Стоянов. Пиесата ще е подготвена до края на годината. Възможно е премиерата да е още през декември, само че съгласно режисьора безусловно ще бъде сложена на 18 или 19 февруари, когато означаваме гибелта на Апостола. Амбициите на креативния екип са тази пиеса също да обиколи сцените в страната.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР