Тази вечер в Роял Албърт Хол, Лондон ще се проведе

...
Тази вечер в Роял Албърт Хол, Лондон ще се проведе
Коментари Харесай

Кои са фаворитите за наградите БАФТА?


Тази вечер в „ Роял Албърт Хол ”, Лондон ще се организира церемонията по връчването на премиите на Британската академия за кино и телевизионно изкуство (БАФТА). За влиятелните оценки тази година ще се борят общо 41 кино лентата, получили номинация в някоя от 23-те категории. 80-годишната легенда в киното Ридли Скот, чието име се свързва със супер продукциите като "Гладиаторът", "Пришълецът", "Марсианци", "Блейд Рънър" и "Ханибал" пък ще бъде почетен с наградата за повсеместен принос в кинематографията и телевизионното изкуство на БАФТА.

Кои ще бъдат другите огромни спечелили на вечерта?

И тук, без да е изненада, основните кандидати за „ бронзовите маски ” са сантименталната фентъзи драма на мексиканския режисьор Гилермо дел Торо „ Формата на водата ” и фантастичният трилър на Мартин Макдона „ Три билборда отвън града ”. Двата кино лентата са и с най-вече номинации, надлежно с по 12 и 9, като те ще се борят един против в най-престижните категории.

С по 8 номинации пък е военно-историческата драма „ Дюнкерк ” на Кристофър Нолън и класиката в киберпънк жанра „ Блейд рънър 2049 ” по романите на Филип Дик.

Един от любимците за "Оскар" – биографичната драма „ Аз, Тоня ” на режисьора Крейг Гилеспи ще се бори за отличие в 5 категории, в това число и за „ Най-добра основна женска роля ” за превъзходното олицетворение на Марго Роби в известната американска фигуристка Тоня Хардинг, която през 1994 година наема човек да счупи крайници на съперниката й на леда Нанси Кериган малко преди Зимните олимпийски игри, с цел да може тя да заеме мястото й.

Ако се има вяра на английските букмейкъри, то любимец в основната категория „ Най-добър филм ” е „ Три билборда отвън града ”. Вероятноста лентата, с присъединяване на американката Франсис МакДорманд в основната роля, да бъде удостоена с наградата в тази категория е 1:2, или 66%. Коефициентът за „ Формата на водата ” пък е 5:1 (29%).

Почти сигурна е успеха на кино лентата и в категорията за „ Най-добра основна роля ” (за МакДорманд), за играта й на скърбяща майка, която подхваща фрапантни дейности, с цел да може килърът на щерка й да бъде изправен пред съда. Шансовете й да получи „ бронзова маска ” са 1:3, или 75%.

Няма спор при кого ще отиде и оценката за „ Най-добра основна мъжка роля ”. Според
букмейкърите Гари Олдман има цели 94% късмет за победа за въплъщението си в Уинстън Чърчил в драмата „ Най-мрачният час ”. За Олдман това ще бъде трета премия БАФТА в кариерата му, само че първа в тази категория.

Вече е известно, че най-големите английски кинозвезди ще бъдат облечени черно на аления килим на церемонията за премиите БАФТА в символ на поддръжка към придвижването "Времето изтече" против половия тормоз. В. "Гардиън" разкри през вчерашния ден, че огромна част от нежните представителки на английската кино промишленост са взели решение и да бъдат съпроводени от активистки феминистки, вместо от сътрудниците си, с цел да показват процеса си против сексизма и неравенството в специалността си. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР