Тази вечер ще наблюдаваме най-продължителното пълно лунно затъмнение. Луната ще

...
Тази вечер ще наблюдаваме най-продължителното пълно лунно затъмнение. Луната ще
Коментари Харесай

Спектакъл в небето довечера - ще има лунно затъмнение и противостоене на Марс

Тази вечер ще следим най-продължителното цялостно лунно затъмнение. Луната ще застане в сянката на земята в 22,20 ч. Рядкото небесно събитие ще се следи от територията на България и ще продължи 100 минути. И още един галактически театър ще има довечера - физиците го назовават Великото противостоене на Марс. Повече за двете събития в небето описа шефът на Обсерваторията в Шумен проф. Дияна Кюркчиева.

Шумен

Тя изясни, че особено за всички любопитни поданици и посетители на Шумен, в обсерваторията ще бъде подложен 15-сантиметров телескоп, който ще предава фрагменти на лунното затъмнение онлайн към видео проектор.

По същия метод, с професионален 40-сантметров телескоп ще се следи противостоенето на Марс, като видео сигнала ще се трансферира към екран.

В действително време проф. Кюркчиева ще изяснява на очевидците какво се вижда, а през постройката ще бъде подложен и трети екран.
 „ Кървава луна “ и „ Великото противостоене на Марс “ следим довечера „ Кървава луна “ и „ Великото противостоене на Марс “ следим довечера
Тази вечер след 20 часа в небето ще може да се види най-дългото цялостно лунно затъмнение и Великото противостоене на планетата Марс. Лунният диск ще се...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР