Тази шайка, която оглавява АЕЦ Козлодуй ще влезе в затвора

...
Тази шайка, която оглавява АЕЦ Козлодуй ще влезе в затвора
Коментари Харесай

Политик: АЕЦ Козлодуй е разграден двор, оставки и затвор за шефовете му

" Тази тайфа, която оглавява АЕЦ " Козлодуй " ще влезе в пандиза неизбежно ". Това съобщи водачът на АБВ Румен Петков след съвещанието на Административния съд - София по подадената от него тъжба против АЕЦ " Козлодуй " за непредоставена информация за визитата на посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа в атомната електроцентрала.

Жалбата е против отвод за даване на информация от страна на АЕЦ " Козлодуй ", поискана по Закона за достъп до социална информация. В заявката по ЗДОИ са повдигнати 12 въпроса към визитата на американския дипломат в атомната централа – до изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй ", с копие до Министерството на енергетиката и ДАНС. От централата отхвърлиха да дадат поисканата информация, което докара до сезирането на Административния съд.

Румен Петков заяви, че в допълнение е дал на съда като причини да бъде почетено настояването за даване на отказаната от АЕЦ " Козлодуй " информация - писмената позиция на Български енергиен холдинг (БЕХ), в която те препращат към АЕЦ " Козлодуй ", които разполагат с нужната информация, също писмената позиция на министъра на енергетиката. Лидерът на АБВ дефинира като " много унизителна " позицията на енергийния министър и разясни: " Защото министърът ни осведоми, че в действителност е осведомен по телефона предния ден за визитата, представител на Министерството на енергетиката не е участвал, а Министерството на енергетиката не знае нито тематиките, които са обсъждани, нито състава на делегацията ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Сключената договореност Уестингхаус да изследват възможн...

Петков е безапелационен: " Искаме явен отговор предоставени ли са документи на присъстващите външни лица. Искам да получа лист на предоставените документи и приемо-предавателен протокол за тях, т.е. на какво съображение са предоставени, участвали ли са медии – български и задгранични. Ако да – копие от регистрационната бланка със заличена, несъмнено сензитивна информация за всеки от присъстващите български и задгранични представители ".

По време на визитата участвали ли са български и/или задгранични физически лица, които не са чиновници на посолството на Съединени американски щати в България и на атомната централа в Козлодуй, включително, съдействащи за превода и несъмнено, бланките които им е предоставена опцията да влязат на територията на този стратегически обект, сподели още, че е изискал водачът на АБВ.

Ако АЕЦ не бъде длъжен да даде желаната информация, ще бъде доста тежко закононарушение към националната сигурност и към енергийната сигурност на страната, уверен е Румен Петков. " Ако тези неща се укриват, значи нямаме страна, значи в действителност Козлодуй е разграден двор ", разяснява Петков и добави, че е уверен, че управлението на " Козлодуй " ще влезе в пандиза поради това, рано или късно.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Преди дни посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа насочи към българите концепция за хибриден блок на територията...

" Нямаме отговор чия е самодейността за срещата, кой по кое време е завел искане за издаване на позволение за достъп, кой по кое време е одобрил настояването за разрешението за достъпа, по какъв начин е осведомено Министерството на енергетиката, а стана ясно, че не е било осведомено, т.е. българската страна не е осведомена ", уточни Петков. Той акцентира, че по време на визитата на американския дипломат в централата не е участвал чиновник на Министерството на енергетиката и посочи, че измежду поисканата от управлението на АЕЦ информация е какъв е бил съставът на делегацията, външните лица, какъв е бил дневният ред. Поискано е копие от него и също протокол от срещата.

" Ако се крие протоколът от срещата, се прави нещо зад тила на Министерството на енергетиката, зад тила на Българския енергиен холдинг, т.е. зад тила на българската страна, без подозрение - и на българските жители ", означи Петков. Той добави, че е изискана и информация до кои зони на " Козлодуй " е обезпечен достъп по време на визитата и какви са плановете, предоставени на посетителите.

Лидерът на АБВ акцентира, че през днешния ден е значимо да покажем, че можем да защитим личния си интерес, включително националната си сигурност и енергийната си сигурност. Другото, продължи той - ще е извънредно противен акт в очите на българските жители и несъмнено на нашите сътрудници.

От страна на АЕЦ " Козлодуй " на делото се е явил правист, който, както означи Петков, не е нужно да влиза в пандиза. " В пандиза би трябвало да влязат единствено шефовете ", добави той.

Още по тематиката:
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР