Тази седмица започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти

...
Тази седмица започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти
Коментари Харесай

Започна прибирането на големите кактуси в Ботаническата градина в Балчик

Тази седмица стартира годишното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в Божествена градина в закрита оранжерия. Топлолюбивите растения ще зимуват на температура от към 15°С в оранжерията. Там ще преживеят ниските зимни температури, присъщи за нашите географски ширини, до настъпването на пролетта.

Кактусите са най-вече от жанр Opuntia (Опунция), а сукулентите от жанр Aloe, както и от фамилиите Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).

Служителите на градината придвижват на ръце към 700 растения, над 500 от които кактуси, достигащи до 650-700 кг. Поради огромните им размери и нежната конструкция интервенцията ще се прави извънредно деликатно, с цел да се ограничи отчупването на части. Отчупените елементи ще бъдат вкоренени и при откриването на идващия летен сезон ще бъдат експонирани дружно с останалите едроразмерни типове, прецизират от ведомството при СУ „ Св. Климент Охридски “.

Екзотичните растения са бисерите в короната на Университетска ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по величина в Европа сбирка от кактуси и сукуленти след тази в Монако, напомнят ботаниците на уеб страницата си www.ubg-bg.com.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР