Тази седмица ще стане ясно, кой ще бъде управител на

...
Тази седмица ще стане ясно, кой ще бъде управител на
Коментари Харесай

Димитър Радев е с най-голям шанс да ръководи БНБ

Тази седмица ще стане ясно, кой ще бъде шеф на Българска народна банка с мандат за шест години . Народните представители ще избират сред претендента на ГЕРБ-СДС Димитър Радев и този на " Възраждане " Любомир Христов, чиито визии за развиване на Централната банка бяха изслушани от бюджетна комисия предходната седмица.

Доколкото кандидатурата на досегашния гуверньор Димитър Радев се чака да бъде подкрепена и от " Продължаваме промяната - Демократична България " и от Движение за права и свободи, конкуренцията с Любомир Христов за поста шеф наподобява като свирен мач . Точно това събитие бе повода при започване на съвещанието на бюджетна комисия Българска социалистическа партия да отдръпна своята кандидатура - тази на Николай Каварджиклиев.

" Колегите авансово разгласиха подавляващото болшинство, което са събрали в интерес на своята кандидатура. Поради това ние считаме, че конкурсните начала са подкопани. Затова управлението на партията дружно с претендента взеха решение, че няма смисъл да вземат участие в съревнование, чийто резултат е превдварително решен ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Независимо от всичко дебатът в бюджетна комисия мина на високо професионално и колегиално равнище, както се поставя в такива случай.

При показване на концепцията си Димитър Радев съобщи, че в случай че бъде избран отново за шеф на Българска народна банка, ще продължи да прецизно да се придържа към законово избрания мандат на Централната банка.

" Важна изходна позиция на моята идея са постигнатите досега резултати, които ще отбелязвам в три съществени групи. Първата е качествена смяна в модела на ръководство и взимане на решения в Централната банка и излекуване на нейната известност, която бе мощно разтърсена с рецесията към Корпоративна комерсиална банка.

Тази качествена смяна на процедура отстрани заплахата от повторението на сходна рецесия. Днес Българска народна банка е образец за институционално развиване и на процедура е първата българска институция действително интегрирана в Еврозоната чрез режима на близко съдействие с ЕЦБ и посредством единния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране ", сподели Димитър Радев.

Според настоящия шеф на Българска народна банка втората група резултати е обвързвана с консолидирането на банковия бранш чиито резултати за ликвидност и финансова адекватност са над междинните за Европейски Съюз. Радев посочи, че вследствие на тази консолидация банковият бранш се трансформира от източник на проблеми в предишното в източник на решения по значими стопански въпроси за страната.
 Българска социалистическа партия се отхвърлиха от конкуренцията на началник на Българска народна банка, не взели участие в нагласени мачове
Българска социалистическа партия се отхвърлиха от конкуренцията на началник на Българска народна банка, не взели участие в нагласени мачове

Българска социалистическа партия няма да бъде смокинов лист пред задкулисието

" Пример за това е осъщественият от Българска народна банка антикризисен пакет за над 9 милиарда лв. в самото начало на COVID-кризата разреши на банките да приложат частен мораториум, който не ангажира запаси на страната, върху заплащанията по заеми. По този метод бяха облекчени следствията от рецесията за десетки хиляди бизнеси и семейства ", изясни претендентът на ГЕРБ-СДС.

Третата група резултати посочени от Димитър Радев са свързани с качествения прогрес в интеграцията на Българска народна банка в европейската банкова инфраструктура. " В резултатът на приемането на България в Европейския банков съюз и на лв. в Европейският валутен механизъм Българска народна банка и банковия бранш са в доста огромна степен ефикасни членове на Еврозоната.

Българска народна банка взе участие дейно и изцяло равноправно с останалите членове на Еврозоната във вземането на най-важните решения за надзора и преструктурирането на банките ", изясни Радев. Той напомни, че посочените резултати са тясно свързани с ясно посочен стратегически подтекст - цялостното консолидиране на България в Европейската финансова конструкция.
 Шефът на Българска народна банка попари концепциите на Асен Василев за двойно разплащане с лев и евро
Шефът на Българска народна банка попари концепциите на Асен Василев за двойно разплащане с лев и евро

Паралелното заплащане ще докара до по-високи разноски за бизнеса и комплициране на популацията

Димитър Радев съобщи, че въз основата на реализирано, основата на неговата идея е обвързвана с оптимално бързото присъединение на България към Еврозоната. " Смятам, че това би трябвало да стане не по-късно от 1 януари 2025 година ", съобщи Радев. Според него значим миг в тази посока е надграждане на постигнатото в няколко посоки. Първото е опазване и подсилване на независимостта на Българска народна банка . Второто е използването на всички модерни стандарти на Европейския банков контрол. На трето място е продължение на ефикасното използване на ограниченията за макропруденциален контрол, които са и след влизането в Еврозоната ще останат в компетенциите на Българска народна банка.

" За тези ограничения добър образец е че Българска народна банка първа стартира поредно да усилва антицикличния буфер и го докара до едни от най-високите равнища в Европейски Съюз ", сподели Радев. Той уточни, че в изискванията на паричен съвет Българска народна банка има мощно лимитирани принадлежности за парична политика, само че някои от дребното останали са мощно ефикасни като да вземем за пример равнището на Задължителните минимални запаси, посредством което може да се въздейства върху свободните ликвидни средства на банките и по този метод да се контролира кредитната агресия, а от там и равнището на риска и на инфлацията в страната. " Например ние ще продължим да затягаме паричните условия в страната поради актуалната обстановка.

След влизане в Еврозоната значително ще се трансформират изискванията за използване на инструментите на паричната политика в България . Решението за това ще се вземат централизирано в ЕЦБ, само че Българска народна банка ще взе участие във вземането на тези решения. Влизането в Еврозоната ще докара до директното влияние на инструментите на паричната политика в България и ще отпадне нуждата банковата система да поддържа големи ликвидни буфери ", изясни Радев. Според него Българска народна банка е напълно подготвена в нейните пълномощия за приемане в Еврозоната.

Кандидатът на " Възраждане " Любомир Христов, който има голям професионален опит на високи позиции както в Българска народна банка по този начин и в Международния валутен фонд, съобщи, че в случай че бъде определен за шеф на Българска народна банка ще се управлява от седем целта .
 Политическа партия си харесаха претендента на ГЕРБ за началник на Българска народна банка
Политическа партия си харесаха претендента на ГЕРБ за началник на Българска народна банка

Димитър Радев удостовери като цел №1 влизане в Еврозоната до 1 януари 2025 година

" На първо място ще слага изработването и представянето на публично признат от УС на Българска народна банка разбор на средносрочните резултати от въвеждането на еврото в страната. Според мен този въпрос стои по този начин има редица хора, които са за бързото приемане на еврото и те акцентират редица изгоди, които ще донесе то. Тези хора ползват чисто счетоводния метод сумират изгодите и съм чувал оценки, че тези изгоди ще са сред 300 млн. и 400 млн. лв. годишно.

Този метод за отчитане на изгодите обаче е неподвижен и кратковременен , тъй като икономическите условия се трансформират. Например Литва и Латвия повече от 8 години членуват в Еврозоната и при влизането несъмнено са се надявали с това да икономисат разноски по обслужването на дълга си. Само че в миг а те заплащат по скъпо за него от България.

Аз предлагам един различен метод при който се регистрират макроикономическите придвижвания. При него обаче това което се наподобява като изгода се трансформира в риск и взаимозависимост. Представете си че България влезе в Еврозоната и в резултат на това стане част от общата криза в нея. Да кажем че това докара до 3% спад в Брутният вътрешен продукт , което е 10 и единадесет милиарда. Това мигновено изтрива всички изгоди ", изясни Христов.

Той в детайли изясни въздействието върху лихвените проценти и по какъв начин неестествено ниски лихвени проценти основават неустойчиви стопански процеси, които основават инфлационни, стопански опасности и заплаха за платежния баланс на страната.

" Един от най-ефективните способи за минимизиране на тези опасности страната със всичките си институции да се концентрира върху устойчиви ограничения за повишение на икономическия напредък, за повишение на продуктивността на труда и на успеваемостта на потребление на капитала за по-бърза действителна конвергенция на страната към страната към приблизително европейските равнища на приходи, продуктивност и успеваемост ", съобщи Христов.

Той и уточни, че Българска народна банка дължи изчерпателен разбор по тези въпроси.
 Бюджетната комисия започва процедурата за шеф на Българска народна банка
Бюджетната комисия започва процедурата за шеф на Българска народна банка

Петър Чобанов от Движение за права и свободи не отхвърли номинацията си за заместник-управител на националната банка

Той уточни, че на второ място слага като приоритет по-активното потребление на макропруденциалните ограничения за угнетяване на инфлацията и управление на риска в балансите на комерсиалните Българска народна банка, посредством ограничение на кредитната агресия.

" Освен всички ограничения посочени и от господин Радев, считам, че има потребност от законодателна самодейност за въвеждане на условия при отпущането на заеми за популацията във връзка с платежоспособността на кредитополучателите, равнищата на цената на обезпеченията по отношение на предоставяните заеми. И равнищата на тези условия да могат да се контролират от Българска народна банка ", съобщи Христов.

На трето място, съгласно претендента на " Възраждане ", би трябвало да се ускори научно изследователската и планирана активност на Българска народна банка и нейното фокусиране към тематики от практическия интерес на Българска народна банка и на страната.

" Например няма разработка на тематика: Какви са уроците от действие на Еврозоната? . Те не се познават ", изясни Христов. Той уточни, че има нужда от изработването на мнение за цифровото евро и че това ще бъде идващия му приоритет. Причината е че въпросното изобретение по което се готвят три европейски регламента ще има резултат върху банките и по особено върху депозитната им база. Затова Българска народна банка би трябвало да има дейна, ясна и аргументирана позиция по този въпрос .

Христов има желание, в случай че бъде определен за шеф на Българска народна банка да постанова правилото решенията на Управителния й съвет да се вземат с консенсус.

" Ще се опитам в осъществяване на законовите си задължения Българска народна банка да работи освен за поддържането на ценова непоклатимост, само че и за резистентен напредък ", сподели Христов.

На седмо място като приоритет той сложи ежедневната работа за поддържане на уговорката на Българска народна банка за реализиране на тясно съдействие с органите на ЕЦБ според настоящите договорености .
 Георги Ганев: Евро е просто другото име на 1.955 лева
Георги Ганев: Евро е просто другото име на 1.955 лева

Номинацията на Лорер за началник на Българска народна банка е нечиста сделка

На поставените в комисията от депутатите въпроси Димитър Радев съобщи, че в случай че станем член на Еврозоната получаваме достъп до паричния приход на Евросистемата, с който ще покриваме разноските по паричното послание, ще заделяме запаси, а остатъка ще го вкарваме в държавния бюджет.

" По отношение на удържане на инфлацията и в този момент Българска народна банка прави три неща . Първо използваме въпреки и лимитираните по брой принадлежности на паричната политика. Това наложителните минимални запаси, които увеличихме до 12% и по този метод ще изтеглим милиарди от банките, ще понижим кредитната агресия и ще натиснем инфлацията.

Другият инструмент са лихвите по свръхрезервите . И третия метод са макропруденциалните ограничения като да вземем за пример антицикличния буфер, който сме нараснали до едно от най-високите нива в Европа. Важното е да форсира трансмисията на ЕЦБ у нас ", изясни Радев.

По думите му ние сме на 95-ия метър от стоте за приемане в еврозоната и на това равнище няма смисъл да се отварят полемики по тематики по които са се водели диспути още в последното десетилетие на предишния век. Според Радев има доста проучвания, които предлагат България да влезе в Еврозоната това равнище на развиване, на което се намира сега. Той призна, че през годините има и разработки които показват и опасности, само че да се възприемат механично в сегашния миг, той счита, че е погрешно.
 ГЕРБ и Политическа партия единни: Еврозона, невисок недостиг и без повдигане на налози
ГЕРБ и Политическа партия единни: Еврозона, невисок недостиг и без повдигане на налози

За по-бързо, вероятно ще бъде гледан бюджетът на служебното държавно управление

В отговор на въпросите на депутатите от комисията Любомир Христов съобщи, че има модерни проучвания , които потвърждават, че при влизане в Еврозоната, колкото по-ниска е конвергенцията на една страна, толкоз е по-висока инфлацията, която ще се поддържа в нея. " При нашето равнище на конвергенция от 50% инфлацията ще е висока ", счита Любомир Христов.

По отношение на концепциите за редом въвеждане на еврото с лв., Христов, съобщи, че хората, които бързат по този метод да се причислят към Еврозоната се прострелват в крайници .

Кандидата на " Възраждане " изрично съобщи, че във връзка с присъединението към Еврозоната, персонално той е строго съблюдаване на интернационалните контракти. " В този смисъл считам, че мястото на България е в Еврозоната, само че присъединението към 1 януари 2025-а е прибързано, тъй като основава неоправдани опасности, със съмнителни изгоди ", съобщи Христов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР