Тази седмица се състоя премиерата на Палачи“ – пиеса на

...
Тази седмица се състоя премиерата на Палачи“ – пиеса на
Коментари Харесай

Палачи“ най-новата пиеса на Мартин МакДона с премиера в театър София



Тази седмица се състоя премиерата на „ Палачи “ – пиеса на популярния Мартин МакДона в Театър София. В  „ Сценична тресчица “ гостуваха режисьорът Стоян Радев, преводачката Златна Костова и създателят и реализатор на Музиката  Дамян Михайлов. Интересно е, че той е в 12 клас на Класическата гимназия, само че към този момент се приготвя да кандидатства театрална постановка. Всеки се вълнува по друг метод и от разнообразни неща. Преводачът избира пиесата, с цел да я преведе, режисьорът е притеглен от нещо, с цел да я сложи, а музикантът без неспокойствие, ще направи халтура. В диалога се търси отговор на този въпрос – какво е вълнуващото за всеки един от екипа.

Събеседниците поглеждат нереално към понятието „ Палач “, тъй като всеки има своите палачи в живота. Заключението е, че най-безмилостният главорез е страхът.

Пиесата “Палачи ”, чието деяние се развива през 60-те години в Англия, като че ли илюстрира процеса, в който заплетените престъпни премеждия могат да разклатят системата от морални клишета, на която стъпва всяка господстваща идеология. Трудността да бъде открит причинителят на обсъжданото закононарушение стартира да слага под подозрение лесните отговори, засягащи и всички останали сфери на живота. Зрителят може да попадне в плен на мрачни догадки и напрегнатото му любознание дълго време да бъде изкушавано, само че същинското събитие произтича от опцията въпросът “Кой е килърът? ” да придобие по-голямо значение и да надвиши рамките на сюжета. Защото може да се окаже, че търсенето на виновника ще ни води пред огледалото, откъдето в нас постоянно се взира личният ни боязън, голямата ни суетност и ужасът от неналичието на друго. А може би има друго, само че пътят натам наподобява опасен, тъй като по него би трябвало да се върви без привичния багаж от подготвени решения, които вършат живеенето уютно и предпазено. На помощ ни идва единствено неуместният смях, който при МакДона е единственото несъмнено нещо.

Другата насочна точка в диалога е музиката, основана от Дамян Михайлов, като напълно обособена линия в пиесата, като контрапункт, а не като поддръжка на действието. Тя се извършва онлайн както в спектакъла, по този начин и в студиото на „ Хоризонт “.

За страховете, които са нашите вътрешни палачи, чуйте режисьора на пиесата Стоян Радев. За музиката като контрапункт на представлението, чуйте младия композитор и реализатор онлайн в спектакъла, ученика от Класическата гимназия Дамян Михайлов. За вълненията на преводачката Златна Костова, за театралната тресчица на екипа, за смеха на публиката от началото до края на пиесата, чуйте изявлението на Бояна Андреева в прикачения звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР