Тази седмица Kaldata бе гост на едно много интересно събитие,

...
Тази седмица Kaldata бе гост на едно много интересно събитие,
Коментари Харесай

Стартъп от Беларус показа бъдещето на клавиатурите

Тази седмица Kaldata бе посетител на едно доста забавно събитие, на което бе показан забавен нов артикул, имащ съгласно нас огромен капацитет. Пътувахме до Беларус, с цел да сме първата българска медия, която се докосна до „ идната крачка “ в метода по който вкарваме информация във всички устройства, които използваме  – клавиатурата Click&Touch
Мястото на премиерата не е по никакъв начин инцидентно. Първото събитие, представящо новия артикул бе в Минск, освен тъй като продуктът първо ще откри пазар в Източна Европа, само че и тъй като стартъпът, изравен зад създаването, Clevetura LLC е точно от този град, от който са и създателите и Valentin Sokol and Mikhail Krupenkov.



След къса първична среща с продукта можем да кажем едно. Дори на тази ранна фаза, преди да бъде пуснат на пазара публично, той работи доста добре. След единствено няколко минутно прилагане човек привиква и почтено казано се чуди, по какъв начин до в този момент е работил с обособен тъчпад.

 Но какво съставлява той?

Clevetura е създала технология, която комбинира общоприета клавиатура – доста наподобяваща на тази, употребена в преносимите компютри, с тъчпад. Благодарение на датчици във всяко копче, устройството разпознава по какъв начин тъкмо предпочитате да го ползвате.

За разлика от всички решения до този миг на пазара, които употребяват обособен панел, заместващ компютърната мишка, технологията на Clevetura съчетава това с комфортна QWERTY клавиатура, а резултатът е впечатляващо добър. И освен това. Клавиатурата разпознава и жестове. Така да вземем за пример, в случай че гледате филм, с придвижване на пръста елементарно можете да увеличите звука, да измененията контраста. По същия метод с два пръста, сходно на таблет или мобилен телефон можете да увеличавате и отдалечавате изображения или просто да превъртате из страниците – нещо, което при нито един тъчпад не работи добре.


Първият модел с новата технология може да обслужва до 5 устройства по едно и също време. До три могат да се свързват през Bluetooth, а още две през USB правоприемник или Type-C кабел. Предстои да прибавим скоро и другите механически характерности, откакто бъдат публично доказани
Доста песимистичен бях по отношение на това по какъв начин се трансформират режимите. Преминаването сред клавиатура и мишка обаче става извънредно интуитивно и не натоварва потребителя по никакъв метод, а в горния край даже има светодиод, който демонстрира в кой режим сте тъкмо и по какъв начин те са трансформират.

Със сигурност обаче потребителят не е нужно да мисли в кой тъкмо режим е. Няколко минутна работа е задоволително, с цел да спрете да мислите за това и просто да работите умерено.



Новата технология, основана от Valentin Sokol, Mikhail Krupenkov и техният екип форсира много работата, в случай че предпочитате да работите единствено с тъчпада на преносимия компютър си. Техни калкулации демонстрират, че местенето на ръката  от клавиатурата на тъчпада и назад хаби всекидневно доста време. И макар че това са част от секундата с струпване действително времето става прекалено много.



Примерът, който те дадоха по време на презентацията беше с миг, в който пишете нещо, само че да речем получавате позвъняване по скайп. В общоприетия случай са ви нужни много придвижване и преместване на ръцете, до момента в който с Clevetura са безусловно няколко натискания.

Със сигурност обаче има още редица образци. Тази технология би могла сензитивно да понижи размерите на преносимите компютри с по-малки екрани. Би могла да усили също така размера на копчетата им. В момента множеството производители са задължени да оставят място и за тъчпад.

 Приложението и може да е и при Smart TV моделите, при които клавиатурите, които в момента  са на пазара не са доста комфортни. С нея можете елементарно да менажирате всяка една операционна система, разполагайки пред себе си с огромен тъчпад, който обаче за парченце от секундата  се трансформира в тактилна клавиатура, когато би трябвало да пишете нещо.


Въпрос на доста неща е тази технология да стане всеобща, само че съгласно нас има нужния капацитет
Балруският стартъп е патентовал своето създание, а главен вложител в плана е Sergey Kostevich. Той е създател на ASBIS, собственик на марката Prestigio. Именно той е индивидът, който е повярвал първи в плана и през последните три години влага в него. Точно толкоз време е лишило и предвижването на технологията от концепцията, минавайки през проби, с цел да се стигне до работещ модел, подготвен за пазара.



„ От самото начало имам вяра с силата на този стартъп и новаторският артикул, който вършат. Важно е повече консуматори да се срещнат с технологията, да я изпитат и пипнат. Всичко е освен до инвестиция. Предлагаме нова технология на международния пазар, която има голям капацитет “ – съобщи Сергей Костевич по време на представянето на първата клавиатура, употребяваща новата технология.

На процедура първият артикул, употребяващ комбинираната технология на Clevetura ще е с марката Prestigio. Той ще носи името Click&Touch. Производството стартира през юли. До края на август на пазара ще са първите бройки. До края на годината  се чака да бъдат създадени 100 000 бройки, от които се надяваме някои да попаднат и в България.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР