Тази седмица изтече последният срок, в който живеещите във Великобритания

...
Тази седмица изтече последният срок, в който живеещите във Великобритания
Коментари Харесай

Несигурност, дискриминация, расизъм: Тревогите на европейците на Острова

Тази седмица изтече последният период, в който живеещите във Англия жители на Европейски Съюз можеха да легализират престоя си. Много работодатели обаче не познават механизма и мнозина чужденци се притесняват от дискриминация, споделя.

Оливер Филипс е немски жител, само че живее и работи от години в Англия. На 26 декември 2020 година кандидатства за статут за уседналост. " На 8 април 2021 година получих мейл с информацията, че заявката ми е признато. И най-после на 19 април 2021 година дойде отговор, че мога да остана в Англия ", споделя той.

През тези съвсем 4 месеца, колкото е траяла процедурата, Филипс (името му е променено от редакцията) е бил в цялостно незнание до каква степен е стигнала тя, защото не съществува място, където той би могъл да се осведоми за това. През тези месеци той не е могъл да. От комплицираната процедура се оплакват също и доста други чужденци на Острова.
400 000 души още нямат статут
 {{ otherArticle[0].article.title }}
От четвъртък всеки европейски жител, който не е подал за...

5,6 милиона жители на Европейски Съюз аплайват по схемата за уседналост, която ще им разреши да останат във Англия. Те би трябвало да потвърдят, че преди края на 2020 година са живели в Обединеното кралство.

" Още 400 000 европейски жители към момента чакат процедурата им да завърши. От месеци те стоят и не знаят какво се случва с кандидатурите им ", споделя Майке Бон, съосновател на организацията " 3 милиона ", която се бори за правата на европейските жители на Острова след Brexit. " Тези хора съществено се тормозят какво ще се случи с тях след 1 юли ", акцентира той.
Несигурност и дискриминация

Британското държавно управление първо трябваше да сътвори процедура за европейските жители. Защото във Англия няма служби за адресна регистрация. Новата система работи единствено цифрово - без чиновник на гише, без печати или документи на хартия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Англия няма да позволява нискоквалифицираната работна ръка от чужбина и ще изисква от всички р...

Това основава съществени проблеми, споделя Бон. Много работодатели не се ориентират в новата система. " Дори човек да разполага с сходен документ, може да не получи работа. И постоянно се стига до дискриминация, тъй като тук господства съществено комплициране по какъв начин тъкмо действа новата цифрова система. Смятаме, че тези 400 000 души стават жертва освен на неустановеност, само че и на дискриминация ", изяснява той.

Британското държавно управление твърди, че всеки, който е подал онлайн заявление преди 1 юли, може да е спокоен, че то ще бъде обработено. В последните дни преди крайния период дневно се подаваха хиляди заявки.
" Англичаните са настроени доста по-расистки "

Бон вижда в това политика, която е враждебна към емигрантите. " Каквото и да споделя някой министър, цялата система във Англия е проектирана да сложи граници и вътре. Работодателите, университетите, лечебните заведения - всички те би трябвало да ревизират дали законно пребивавате в страната. " В противоположен случай, примерно работодателят, е застрашен от съществени санкции.

Филипс осъзнава, че паралелно с политиката на Борис Джонсън се е трансформирало и настроението в обществото. " През последните 5 години англичаните се настроиха доста по-расистки ", споделя той. Оливер Филипс е благополучен, че е получил позволение за дълготрайно престояване. Но преди първото си пътешестване в чужбина той въпреки всичко се тормози - кой знае дали тогава цифровата система за инспекция ще работи.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР