Тази седмица беше белязана от важни събития в сферата на

...
Тази седмица беше белязана от важни събития в сферата на
Коментари Харесай

Стратегическа дълбочина. Как Русия извърши близкоизточен пробив

Тази седмица беше белязана от значими събития в областта на съветската външна политика. Руският президент Владимир Путин направи държавно посещаване в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където организира диалози с президента на страната шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян.

След това Путин посети Кралство Саудитска Арабия (КСА), където се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман ал Сауд. А в четвъртък в Москва той одобри президента на Ислямска република Иран (ИРИ) Ебрахим Раиси.

Но това не е всичко. Миналите срещи на върха с водачите на ислямските страни бяха допълнени от среща с престолонаследника на Султаната на Оман Зиязан бин Хайтам ал Саид в границите на капиталовия конгрес на ВТБ „ Русия зове “.

Очевидно е, че тези събития изцяло отразяват двата съществени фактора на съветската външна политика и още един път ги удостоверяват.

Първо, Западът, макар всички старания, не съумява да изолира Русия и да принуди водачите на световния Юг да се придържат към едностранни антируски наказания.

Второ, явно е, че връзките на Москва с ислямския свят и неговите водачи сега стават безспорни. Този вектор на съветската външна политика ще остане предпочитан (наред с китайския) в обозримо бъдеще.

Такива срещи с водачите на близкоизточните ислямски страни се организират в границите на „ общ случай “, което демонстрира тясната връзка и преплитане на съветските ползи с тези на Близкия изток. Решаването на наболели проблеми и проблеми, произлизащи от тях, изисква интегриран метод и известна синхронизация.

Затова в границите на три работни дни последваха една след друга срещите на Владимир Путин с водачите на ОАЕ, КСА, Иран и престолонаследника на Оман. Така връзките на Русия с ислямския свят получават „ триизмерно измерение “ и стратегическа дълбочина, ставайки ешелонирани.

Дълбочина на взаимоотношенията

В този подтекст е значимо да се обърне внимание на обстоятелството, че Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Оман също са обединени от съветския план Север-Юг.

Тази самодейност, зародила като руско-иранска, в този момент притегля от ден на ден участници и в бъдеще може да се трансформира в геополитически план като китайския „ Пояс, веднъж “.

По този метод геополитическият завой на Русия на юг, към ислямския свят и Близкия изток може да бъде институционализиран в границите на съответните геополитически планове, чиято резистентност би трябвало да бъде подкрепена от солидна икономическа платформа.

Друг аспект, който обезпечава обща основа за тези срещи, е, че Абу Даби, Рияд и Техеран ще станат пълноправни членове на БРИКС от 1 януари 2024 година Заедно с Египет те образуват " Ислямския квартет " на тази асоциация.

Освен това същите тези страни са или членове на ШОС, или претенденти и наблюдаващи в тази организация – друга конструкция наред с БРИКС, чието интензивно развиване удостоверява ускорения развой на образуване на нов многополюсен свят.

Всичко това дефинира „ ешелона ” и „ стратегическата дълбочина ” на връзките на Русия както с тези страни, по този начин и с ислямския свят като цяло.

Затова, несъмнено, общата точка на срещите на Владимир Путин с водачите на тези страни беше поканата им за срещата на БРИКС в Казан, Русия. Казан се трансформира в „ прозорец “ на Русия към ислямския свят, трансформирайки се в съществена платформа за взаимоотношение сред Москва и ислямските столици.

Там ще се организира и първата среща на върха на БРИКС с освежен състав, където 4 от 5 нови участници (без да се брои Аржентина, чието присъединяване в БРИКС към този момент е под въпрос) са мюсюлмански страни.

Друг район, посредством който се построяват мрежи за взаимоотношение сред Русия и страните от Близкия изток, е Чеченската република.

Но тук по-скоро роля играе персоналният фактор на нейния началник Рамзан Кадиров, който придружи Владимир Путин при пътуването му до Саудитска Арабия и ОАЕ.

Интересното е, че Кадиров остана най-малко още един ден в Саудитска Арабия. Според държавната саудитска организация за преса, на 6 декември чеченският водач е посетил Мека, с цел да извърши ритуала умра - по-малкия хадж. А на 7 декември той се срещна в Медина със заместник-губернатора на района Сауд бин Халид бин Фейсал.

„ Триизмерното измерение “ на съветската политика към страните от ислямския свят е и значимата роля на съветските райони, където жителите и главите са мюсюлмани.

Взаимодействието на тези съставни формирания на Руската федерация както с страни, по този начин и с цели райони е от огромно значение. Оттук и позиционирането на Русия като неразделна част и част от ислямския свят, а не някакъв „ непознат детайл “, като западна страна.

Доверие и авторитет

Друг значим детайл, на който би трябвало да се обърне внимание, е ескортът на президентския аероплан от полет на изтребители Су-35С на съветските въздушно-космически сили.

Това е невиждано събитие, защото нормално ескортът, в случай че е обезпечен, е единствено от приемащата страна. Тук видяхме по какъв начин съветски бойни самолети обезпечават полета на " ръб номер 1 " през Иран, ОАЕ и Саудитска Арабия.

Разбира се, това трябваше да подчертае специфичната роля на съветската задача в Близкия изток и в ислямския свят като цяло и да покаже изключително доверителни връзки сред Москва и Техеран, Абу Даби и Рияд.

И, несъмнено, подобен почетен ескорт би трябвало да се преглежда само през призмата на външнополитическия авторитет на Руската федерация, а не като някакво съмнение в качествата на тези страни да подсигуряват сигурността на съветския водач. Това побързаха да заявят някои „ опозиционери “.

Напротив, сходно ескортиране на съветския президент приказва за особено отношение към Русия и нейния водач от страна на близкоизточните сътрудници.

По този метод те са подготвени да подчертаят високия статус на Москва в района, което е изключително значимо на фона на несполучливите опити на Запада да изолира и маргинализира Руската федерация.

Фактор за доверителния темперамент на връзките на Владимир Путин с водачите на близкоизточните страни беше фактът, че детайлностите от многочасовите срещи с тях и детайлите на вероятните съглашения останаха „ зад кулисите “. Това е доста значим миг и нужда в подтекста на едностранните „ наказания “ на Запада против Русия.

Колкото по-малко информация изтича за бъдещи покупко-продажби сред Русия и нейните сътрудници, толкоз по-малка е опцията нашите съперници да работят самодейно.

Тоест можем да кажем, че „ заобикалянето на наказания обича мълчанието “. Затова не трябва да учудва никого, че доста малко от резултатите от договарянията бяха оповестени обществено.

Но фактът, че самите срещи продължиха доста часове (например руско-иранската - пет часа и руско-саудитската - три), демонстрира необятен кръг от въпроси, по които могат да бъдат реализирани съответни съглашения. Просто публикуването им се смяташе за прибързано.

Също по този начин е значимо да се има поради, че Саудитска Арабия и ОАЕ могат да играят забележителна роля в намирането на способи за разрешаване на спора сред Русия и Запада по отношение на Украйна.

Техният благосклонен неутралитет към Руската федерация, партньорството и връзките на доверие с Москва са гаранция, че техните мирни начинания и проекти за споразумяване няма да опонират на съветските ползи и няма да нарушат съветските „ червени линии “.

Следователно съветската страна може да разчита на тези страни като вероятни медиатори и медиатори, в случай че е належащо.

Потвърждаване на стратегическо партньорство с ОАЕ

Владимир Путин стартира седмицата си в Близкия изток с посещаване в ОАЕ като част от държавно посещаване. Руският президент, както към този момент беше маркирано, беше съпроводен от представителна делегация.

Особеният темперамент на връзките сред Русия и ОАЕ се дефинира от Декларацията за стратегическо партньорство, подписана през 2018 година И след началото на Организацията на Северноатлантическия пакт, президентът на Емирствата посети Русия два пъти, макар натиска на Запада.

Малко преди визитата на Путин ОАЕ се изправиха пред нови претенции от страна на Съединени американски щати и техните съдружници за „ затваряне на канали “, употребявани от Москва за заобикаляне на едностранните наказания и ограничение на връзките с Русия.

По-специално се твърди, че се появи информация, че емиратските банки са почнали да отхвърлят да работят с съветски сметки. Проверката на тези обстоятелства обаче демонстрира, че в случай че е имало такива случаи, те не се отнасят за всички банки в ОАЕ и са по-скоро изключение, в сравнение с предписание.

В същото време западните медии (в частност BBC) означават, че визитата в ОАЕ е било належащо не толкоз или освен на Владимир Путин, само че и на Мохамед бин Зайед. Самите емирства се пробват да си обезпечат статута на новата Швейцария – неутрална и богата страна, магнит за търговци и финансисти от целия свят.

Страната е другарски настроена към всички и по тази причина е чудесно място за интернационалните срещи, панаири и - в случай че е належащо - мирни договаряния.

Точно в тези дни в Дубай се организираше главната годишна среща на върха на Организация на обединените нации за климата, към която беше приковано вниманието на света. Част от това внимание „ стига “ до Путин, макар че визитата му по никакъв метод не е обвързвано с тази среща на върха.

По време на среща в двореца Каср Ал Уатан в Абу Даби шейх Мохамед и президентът Путин разискаха въпроси от съвместен интерес, както и въпроси на интернационалната и районна сигурност, в това число обстановката към Газа и Украйна.

Те приказваха за нуждата от интернационалните дейности за реализиране на преустановяване на огъня в линията Газа, както и за отбрана на цивилните и обезпечаване на безвредно, гладко и стабилно снабдяване на филантропична помощ.

Лидерите на двете страни подчертаха нуждата от реализиране на дълготраен и изчерпателен мир в района посредством решението за две страни.

На срещата бяха наранени и събитията в Украйна: президентът на ОАЕ означи, че поддържа разрешаването на спорове по света посредством разговор и дипломация.

Резултатите от двустранното взаимоотношение също бяха маркирани, по-специално растежът на комерсиалния оборот.

„ Миналата година комерсиалният оборот се усили с 67,7%, тази година мисля, че ще бъде още повече. Същото важи и за капиталовата активност “, сподели съветският президент.

Както съобщи президентът на ОАЕ, страната му е най-големият вложител в съветската стопанска система: през последната година вложенията в непетролния бранш са нарастнали със 103%.

Емирствата дават специфичен приоритет на развиването на съдействието в области като енергетиката, инфраструктурата и актуалните технологии.

Като цяло комерсиалният оборот сред Русия и ОАЕ доближи 10 милиарда $ през 2022 година и продължи да пораства през 2023 година

Руско-саудитски тандем в ОПЕК+

Наред със събитията в Газа и Украйна, значим въпрос на двустранното съдействие, който беше разискван на договарянията сред Владимир Путин и Мохамед бин Салман в Рияд, беше съдействието сред двете страни в границите на ОПЕК+.

Страните подчертаха значимостта на продължаването на сходно съдействие и „ нуждата всички участващи страни да се причислят към съглашението ОПЕК+ по метод, който служи на ползите на производителите и потребителите и поддържа световния стопански напредък “.

Те разискаха нуждата от поддържане на удобни цени на петрола за Руската федерация и Саудитска Арабия посредством продължение на намаляването на производството на нефт.

Други тематики включват мирна нуклеарна сила, саудитски вложения в Руската федерация и, което е значимо, въпроси на защитата и сигурността.

Интересен е и фактът, че главната тематика на полемиката беше обстановката в Судан и саудитските начинания за разрешаване на рецесията в тази страна. Това демонстрира опцията за съгласуване на взаимните старания на Москва и Рияд в това направление.

Освен това Владимир Путин изрази предложение Русия и Саудитска Арабия да основат огромно взаимно дружество за произвеждане на торове, като по едно и също време с това показа на престолонаследника Дмитрий Мазепин, акционер в съветската група Уралхим-Уралкалий.

Русия е най-големият производител на торове в света, като съставлява към 15% от международното годишно ползване.

Русия и КСА също означиха разширението на общите стопански ползи на двете страни и потвърдиха желанието си да продължат да работят дружно за разширение и диверсификация на взаимната търговия.

Страните също по този начин се споразумяха да работят за усилване на разговора сред частния бранш в двете страни за разискване на обещаващи търговски и капиталови благоприятни условия и превръщането им в дейни партньорства.

Русия и Иран - пътят от партньорство към съюз

Значителна „ открита “ част от руско-иранските договаряния в Москва беше отдадена на спора към Газа.

Президентът Раиси назова дейностите на Израел в линията Газа закононарушение против човечеството. Още по-тъжно съгласно иранския водач е, че Израел е подкрепян от Съединени американски щати и Запада. Владимир Путин значително се съгласи с иранската позиция, като напомни всеобщата гибел на палестински деца в Газа.

Най-вероятно обаче една от главните тематики на полемиката сред водачите на Русия и Иран беше подготовката за подписване на всеобхватно съглашение за стратегическо партньорство.

Това съглашение се договаря от няколко години, само че към момента не е подписано. Сега е подобаващият миг най-сетне да приемем този документ.

Вторият значим въпрос е нуждата от привеждане на търговско-икономическите връзки сред Русия и Иран до равнище, което да подхожда на настоящето положение на връзките сред силите.

Засега е доста надалеч от това: комерсиалният оборот сред Руската федерация и Иран е почти два до три пъти по-нисък, в сравнение с сред Руската федерация и ОАЕ.

Споразумението за безмитна комерсиална зона сред Иран и ЕАЕС ще помогне да се излезе от задънената улица, този документ евентуално ще бъде подписан в края на декември в Санкт Петербург.

Той включва цялостното унищожаване на митата върху към 90% от всички търговски продукти и би трябвало да се трансформира в ефикасен механизъм за стимулиране на растежа на комерсиалния оборот.

И най-после, евентуално е било разисквано и руско-иранското военно-техническо съдействие. Буквално в навечерието на договарянията се появиха мнения от високопоставени ирански военни за началото на доставките на съветски изтребители Су-35 и хеликоптери Ми-28 за Иран. По-рано учебно-бойният аероплан Як-130 към този момент беше постъпил на въоръжение в иранските Военновъздушни сили.

Вероятно съветският президент е засегнал и тематиката за доставките на съветско оръжие за Иран по време на визитата си в ОАЕ и КСА. Важно е да се съобщи на управлението на тези страни, че руско-иранското съдействие не е ориентирано против тях и съветските оръжия в Иран не би трябвало да ги безпокоят. Москва има намерение да вземе поради техните ползи и няма да допусне промени в районния баланс на силите.

И като значим резултат от седмицата на руско-близкоизточните контакти можем да посочим думите на престолонаследника на Оман, който също посети Москва. Те отразяват новото виждане на страните от ислямския свят за зараждащия международен ред, което изцяло съответствува с съветската визия.

„ Споделям всички ваши оценки за актуалната интернационална обстановка, на първо място във връзка с нуждата от преустановяване на настоящия неправдив международен ред и господството на Запада, както и за създаване на нов обективен международен ред, стопански връзки без двойни стандарти “, Това сподели Зиязан бин Хайсам ал Саид в отговор на думите на Владимир Путин.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР